Ženska hokejaška reprezentacija BiH bilježi prvi međunarodni nastup

Radiosarajevo.ba
Ženska hokejaška reprezentacija BiH bilježi prvi međunarodni nastup

Bosanskohercegovački tim hokejašica će, nakon četiri godine postojanja, upisati prvi međunarodni nastup, kada će zaigrati prijateljsku utakmicu s igračicama KHL Sisak.

Desetak igračica, koje će na njihovom gostovanju u hrvatskom gradu Sisku predvoditi selektor bh. reprezentacije Anthony London, do sada je imalo takmičarska iskustva, ali u mješovitim ekipama. Ovo će biti prvi put da naša ženska ekipa odmjeri snage s nekim drugim ženskim timom.

Ženski hokej u našoj zemlji egzistira već četvrtu zimsku sezonu, ali zbog nedostatka adekvatne infrastrukture za treniranje, formiranje stabilnog tima napreduje veoma sporo. Poznato je da u Sarajevu ne postoji ledena dvorana koja bi mogla biti baza ledenim sportovima. Jedino vrijeme kada ljubitelji hokeja i klizanja imaju mogućnost baviti se svojim aktivnostima su dva  zimska mjeseca kada je led postavljen u Olimpijskoj dvorani Zetra.


Prema pravilima IIHF-a, djevojčice i dječaci igraju u zajedničkim timovima sve do svoje 12. godine. Na nedavno održanom međunarodnom turniru Happy Hockey Days u Sarajevu imali smo priliku vidjeti veći broj talentiranih igračica. No kada je riječ o ženskim timovima, oni su i u regiji rijetkost. Iz tih razloga i ženski tim Hokejaškog kluba Sisak s nestrpljenjem očekuje ovu utakmicu.

„Hokejaški sport u BiH je u snažnom usponu. Hokejaška reprezentacija BiH u aprilu, prvi put u svojoj historiji učestvuje na Svjetskom prvenstvu, u trećoj diviziji. Preko stotinu mladih hokejaša uzrasta do deset godina uključeno je u ovaj sport u BiH. Ponosni smo što i naša zemlja slijedi preporuke Svjetske hokejaške federacije u smislu promocije jednakih mogućnosti za sve i prati globalne trendove podizanja vidljivosti žena u sportu“, izjavio je selektor reprezentacije BiH u hokeju na ledu Anthony London.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije