Zatvorene desete Zimske paraolimpijske igre (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zatvorene desete Zimske paraolimpijske igre (VIDEO)
Vatromet (Foto: Getty)

Desete Zimske paraolimpijske igre održane u Vancouveru zatvorene su prigodnim programom u Olimpijskom selu Whistler.

Paraolimpijada je trajala od 12. do 21. marta. Na igrama je sudjelovalo više od 500 sportista s tjelesnim oštećenjima iz 44 zemlje svijeta koji su se takmičili u pet sportova - alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu, hokeju i curlingu.

http://www.youtube.com/watch?v=mrZpXWaZtHw


Naša zemlja je po prvi put u istoriji ovih igara, ima svog predstavnika - Nijaza Memića. Ovaj 35-godišnji Sarajlija, branio je boje naše zemlje u alpskom skijanju i to u disciplinama slalom i veleslalom. U svom premijernom nastupu na Paraolimpijskim igrama Nijaz je u slalomu je zauzeo solidnu 39. poziciju, a nekoliko dana kasnije isti rezultat je ponovio i u veleslalomu.

Nijemci najuspješniji, Rusi najviše medalja

Najviše medalja imaju Rusi - 12 zlata, 16 srebra i deset bronci, dok su najuspješniji bili njemački paraolimpijci koji su osvojili 13 zlata, pet srebrnih i šest bronzanih medalja. Treći po uspješnosti i broju medalja su domaćini Igara, Kanađani s deset zlata, pet srebra i četiri bronce.

Direktor Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Xavier Gonzalez istakao je kako su ovo bile najbolje zimske paraolimpijske igre i čestitao domaćinima na odlično odrađenom poslu.

Iduće Zimske paraolimpijske igre održat će se za četiri godine u Sočiju u Rusiji.

Vezano:
Premijerni nastup bh. sportiste na Paraolimpijskim igrama
Nijaz Memić na Zimskim paraolimpijskim igrama
Nijaz Memić 39. u veleslalomu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije