Žana Novaković: OI su vrhunac sportske karijere

Radiosarajevo.ba
Žana Novaković: OI su vrhunac sportske karijere

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine na 19. zimskim olimpijskim igrama od 12. do 28. februara u kanadskom Vancouveru brojat će 16 članova, od čega je šest sportista. Ekspediciju će predvoditi najbolja bh. skijašica Žana Novaković.

Žana je rođena 24. juna 1985. godine u Sarajevu. Članica je Ski kluba 'Jahorina', a normu za ZOI ispunila je na stazama u Austriji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

"Veoma sam sretna i zadovoljna što ću da učestvujem na tako jednom velikom takmičenju, koje je vrhunac karijere za svakog sportistu i gdje će se sabrati najbolji skijaši svijeta", rekla je za portal RadioSarajevo.ba Žana Novaković koja će na otvaranju Igara u Kanadi nositi zastavu naše zemlje.

Vezano: Žana Novaković će nositi zastavu u Vancouveru

"To je veliko zadovoljstvo. Izuzetno mi je drago što mi je kao najboljoj takmičarki Bosne i Hercegovine pripala ta čast. Mislim da iza mene već dugi niz godina stoje određeni rezultati i ja samo mogu da se nadam da ću da opravdam to ukazano povjerenje", rekla nam je Žana.

Žana će našu zemlju predstavljati u dvije discipline: slalomu i veleslalomu

"Gledajući poredak možda sam malo uspješnija u veleslalomu, ali to je sve negdje blizu. Mislim da sam podjednako dobra u obje discipline. Nadam se da ću pokazati svoje najbolje vožnje i da ću što bolje predstaviti našu državu”, rekla nam je Žana i osvrnula se na pripreme:

"Reprezentaciji sam se priključila tek trećeg januara, a prije toga sam imala jedan samostalni ciklus priprema koji sam koji sam provela uz pomoć kluba. Nadam se da ću da tempiram formu i da ću što bolje nastupiti u ove dvije tehničke discipline. Možda se nisam pripremala u najboljim uslovima koje sam mogla da imam, ali sam dala sve od sebe i uložila velike napore da se što bolje pripremim."

"Volim da plešem"

Žana je apsolvent je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odsjek Engleski jezik i književnost. Slobodno vrijeme, kako kaže, joj je uglavnom vezano za sport.

"Dugi niz godina sam se bavila plesom, pa svoje slobodno vrijeme ponekad koristim i da zaplešem", kaže Žana a mi joj želimo da što bolje pleše među kapijama na stazama u Vancouveru.

Olimpijske igre počinju 12. februara, a polazak bh. olimpijskog tima predviđen je za 8. februar. 2010.godine.

samir, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije