Vonn slavila u zaostaloj utrci

Radiosarajevo.ba
Vonn slavila u zaostaloj utrci

Lindsey Vonn (Foto: Reuters)

Lindsey Vonn slavila je u Haus im Ennstalu kao zamjena za odgođeno takmičenje supusta iz Val d'Iserea.

Najbolja svjetska skijašica slavila je, naime, i u trećem spustu sezone, nakon dva trijumfa u Lake Louiseu, i dokazala kako joj povreda ruke koju je zadobila padom u Lienzu nije uzela ništa od forme koja ju je krasila na početku sezone. U Haus im Ennstalu je upisala 16. spustašku pobjedu u karijeri, a 26. ukupno, te četvrtu za redom u ovoj disciplini - osim pobjeda u Lake Louiseu na početku tekuće sezone slavila je i na završnici protekle kalendarske godine u Areu.

25-godišnja Amerikanka prvu je pobjedu u ovom austrijskom skijalištu uzela s vremenom 1:38.84, a jedine su joj se u pet desetinki sekunde uspjele približiti Anja Pärson (+0.35) i Maria Riesch (+0.39).

Anja Pärson se, pomalo i iznenađujuće, drugim mjestom prvi put ove sezone plasirala na pobjednički podij. legendarna Šveđanka svakom novom utrkom prezentira sve bolju formu, a sve tempira za eksploziju na njenom posljednjem velikom takmičenju- Olimpijskim igrama u Vancouveru.

Pravo ohrabrenje četvrtim mjestom ostvarila je i talijanska predstavnica Nadia Fanchini, koja u prvim utrkama u Lake Louiseu uopće nije osvajala bodove - upisala je 35. i 46. vrijeme. Peto mjesto s rezultatom karijere osvojila je Francuskinja Marion Rolland, a šesto vrijeme podijelile su Daniela Merighetti i Marie Marchand-Arvier, obje s najboljim spustaškim plasmanima sezone. Krug prvih deset zatvorile su Andrea Fischbacher, Nadja Kamer i Emily Brydon.

S novih 100 bodova Lindsey Vonn vratila je titulu vodeće u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, 5 bodova zaostatka pretvorivši u 35 prednosti. Treća je ostala Kathrin Zettel sa 569 bodova, a četvrtu i petu poziciju zamijenile su Anja Pärson i danas 19. Tina Maze.

Svjetski kup, Haus im Ennstal, spust:
1. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) 1:38.84
2. Anja Pärson (Švedska, HEAD) +0.35
3. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) +0.39
4. Nadia Fanchini (Italija, DYNASTAR) +0.84
5. Marion Rolland (Francuska, ROSSIGNOL) +0.94
6. Marie Marchand-Arvier (Francuska, ROSSIGNOL) +0.96
6. Daniela Merighetti (Italija, SALOMON) +0.96
8. Andrea Fischbacher (Austrija, ATOMIC) +1.21
9. Nadja Kamer (Švicarska, VOELKL) +1.26
10. Emily Brydon (Kanada, HEAD) +1.55

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije