Ugašen olimpijski plamen (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Ugašen olimpijski plamen (VIDEO)

Foto: Vancouver2010

Najveća sportska smotra, 21. Zimske olimpijske igre u Vancouveru, zatvorena je noćas svečanom ceremonijom u British Columbia Placeu Nakon. Olimpijski plamen ugašen je uz zvuke pjesme “Long May You Run” Neila Younga.

"Ovo su bile izuzetne i prijateljske Igre. Proglašavam ih završenima i pozivam sve sportiste da se za četiri godine okupe u Sočiju", rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge, nakon čega je baklju proslijedio Anatoliju Pahomovu, gradonačelniku ruskog Sočija, sljedećeg domaćina ZOI.



Svečanost koju je pratilo 60.000 ljudi u ovoj dvorani, obilježili su, između ostalog, koncertni nastupi Alanis Morissette, Nickelbacka i Avril Lavigne, te nastupi holivudskih zvijezda William Shatnera i Michael J. Foxa.

Proteklih 17 dana Vancouver je bio centar svijeta, a kako i ne bi! Bilo je ovdje mnogo sportskih uzbuđenja, mnogo euforije, napetosti, adrenalina, navijanja, sretnih i manje sretnih trenutaka i sve to, ali i mnogo više, obilježilo je 21. olimpijske igre.

Podijeljeno je 86 kompleta medalja, a najuspješnija reprezentacija po broju osvojenih medalja su SAD. Domaćini Kanada, se mogu pohvaliti sa najviše zlatnih odličja, čak 14, uključujući i medalju na hokejaškom turniru, završenom nešto prije ceremonije zatvaranja, koju su osvojili upravo protiv Amerikanaca.

Najuspješnija učesnica u Vancouveru je skijašica Marit Bjorgen sa pet medalja i to tri zlatne te po jednu srebrnu i bronzanu. Tri zlata osvojila je i kineska klizačica na kratke staze Wang Meng, a najuspješniji sportista je Norvežanin Petter Northug, koji je u muškom dijelu programa u skijaškom trčanju osvojio četiri medalje - dvije zlatne i po jednu srebrenu i bronzanu.

Posljednja dva zlatna odličja osvojena nešto prije zatvranja 21. zimskih Olimpijskih igara u Vancouveru pripala su Norvežaninu Petter Nortingu te kanadskoj hokejaškoj reprezentaciji u hokeju.

Hokej (M) - Hokejaška reprezentacija Kanade osvojilaje zlatnu medalju na olimpijskom turniru u Vancouveru pobijedivši u finalu nakon produžetka SAD sa 3:2 (1:0, 1:1, 0:1, 1:0).

Kanađani su bili bolji u prve dvije trećine. Vodili su sa 2:0, ali su u posljednjih 20 minuta ušli sa samo jednim golom prednosti. Amerikanci su 24 sekunde prije kraja uspeli postići gol i izboriti produžetak.

U osmoj minuti igre u produžetku Krozbi je uspio na asistenciju Iginle da postigne gol koji je Kanađanima donio pobjedu i zlatnu medalju, ukupno osmu u istoriji ZOI, kada je ovaj sport u pitanju.

Bronzanu medalju osvojili su hokejaši Finske, koji su bili bolji od Slovačke sa 5:3.

Brzo trčaje - Norvežanin Petter Northug osvojio je posljednje individualno zlato na Olimpijskim igrama u Vancouveru pobjedom u utrci na 50 kilometara, masovnim startom.

24-godišnji Norhug je do druge zlatne, a ukupno četvrte medalje na 21. ZOI, došao u vremenu od 2:05:35.5 sata, s prednošću od tri desetinke u odnosu na Niemca Axela Teichmann u grupnom finišu. Bronzanu medljau osvojio je Johan Olsson iz Švedske.

Konačna tabela 21. ZOI


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije