U Vancouveru poginuo gruzijski sankaš

Radiosarajevo.ba
U Vancouveru poginuo gruzijski sankaš

Foto: Reuters

Gruzijski sankaš Nodar Kumaritašvili preminuo je u petak nakon nesreće na treningu na olimpijskom borilištu na dan početka Zimskih olimpijskih igara Vancouveru, saopšteno je iz je Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Nesretni 21-godišnji Gruzijac prevrnuo se na 'zloglasnom' 16. zavoju pri brzini oko 100 kilometara na sat na stazi u Whistleru, te udario u zaštitnu ogradu. Očevici tvrde da je u besvjesnom stanju hitno prevezen u bolnicu, gdje je ubrzo preminuo.

Gruzijski tim možda će se povući sa Zimskih olimpijskih igara (ZOI) nakon tragične smrti člana sankaškog tima Nodara Kumaritašvilija, izjavio je danas šef gruzijske delegacije Irakli Džaparidze.

"Svi smo duboko šokirani, ne znamo šta da radimo. Ne znamo ni da li da učestvujemo u ceremoniji otvaranja ili na samim OI", rekao je Džaparidze.

Gruzijski sankaš Nodar Kumaritašvili (21) poginuo je tokom treninga neposredno pred početak Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru.

Kumaritašvili je prolazio kroz završnu fazu staze gdje brzina sanki dostiže i do 140 kilometara na čas kada je skliznuo sa sanki i udario u metalni stub. Prema izjavama očevidaca Kumaritašvili je glavom udario u stub.

Prvi sportista koji je poginuo na ZOI

Kumaritašvili je bio neiskusan sankaš i ovo su mu bile prve Olimpijske igre. Nesretni Gruzijac prvi je sportista koji je poginuo na Zimskim igrama, tačnije na službenim takmičenjima u što se ubraja i trening sankaša na dan početka Igara.

Na Igrama u Innsbrucku 1964. 19-godišnji australski skijaš Ross Milne tragično je nastradao desetak dana prije početka Igara, dva dana poslije njega stradao je i britanski sankaš Kazimierz Kay-Skrzypeski. U Kanadi, ali u Calgaryu 1988., u saobraćajnoj nesreći poginuo je austrijski doktor Jörg Oberhammer.

tportal/srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije