Skijaške pripreme na 35°C

Radiosarajevo.ba
Skijaške pripreme na 35°C

Etiopijski skijaš-trkač Robela Teklemariama priprema se za Olimpijske igre u Vancouveru u netipičnim uslovima za taj sport. Etiopljanin trenira na užarenom asfaltu i 35 stepeni vručine.

Teklemariami će ovo biti drugi nastup na ZOI. Prve su mu bile u Torinu 2006. godine, gdje je zauzeo 88. mjesto među 100 takmičara.

"U Vancouveru želim biti još bolji. Istina, moj način priprema možda i nije najbolji jer svi drugi treniraju na snijegu, ali moja velika prednost bit će što sam obavio visinske pripreme, jer Addis Abeba nalazi se na 2700 metara nadmorske visine", šali se Robel.

Kaže da mu je cilj jednog dana od Etiopije napraviti skijašku silu. Uostalom, sam je osnovao skijaški savez svoje zemlje, u kojem uz njega volontiraju članovi njegove porodice.

"Već sada ima jedan dečko koji će biti još bolji od mene, a mnogi se javljaju sa željom da počnu trenirati", kaže Etiopljanin.

Snijeg je Robel prvi put vidio sa osam godina, kada je njegova majka dobila posao u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

"Bio je to kulturološki šok za mene, ali ubrzo sam zavolio snijeg. Uostalom, nisam imao izbora", kaže Robel.

Nakon fakulteta radio je kao skijaški instruktor širom svijeta, a prije četiri godine vratio se u Addis Abebu.

"Pronašao sam svoj mir, ceste na kojima je malo prometa i na kojima se neometano mogu voziti sa svojim ski rolama", zaključio je Robel kojeg ponekad nakratko zasmetaju samo magarci koji prelaze cestu ili pogledi ljudi koji se čude čovjeku sa dredloksicama i sunčanim naočalama kada se u punoj brzini
spušta na ski rolama.

http://www.youtube.com/watch?v=dDKbKvJLUEk


sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije