Južna Koreja / Ski Robot Challenge: Na Olimpijskim igrama skijaju i roboti

16. 02. 2018. u 09:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zimske olimpijske igre koje se održavaju u Južnoj Koreji obilježile su niske temperature te jak vjetar koji je organizatorima pomrsio račune.

Ali ove su Igre posebne i po još nečemu – gomili tehnologije koja se svakodnevno koristi, ali i novoj tehnologiji koja se predstavlja.

Tako su organizatori priliku odlučili dati i robotima na prvom svjetskom Ski Robot Challenge, odnosno skijaškom spustu na kojem su učestvovali samo roboti, piše Dnevnik.hr.

U takmičenju je učestvovalo osam timova, većinom s univerziteta, instituta i kompanija iz Koreje, a takmičili su se za nagradu vrijednu 10.000 dolara.

Roboti različitih sposobnosti i izgleda niz padinu su se spustili, a neki i koturali, a pravila su propisivala da moraju biti viši od 50 centimetara, “stajati” na dvije “noge”, imati “zglobove”, autonomno napajanje te se moraju spustiti na skijama i sa štapovima.

Za nagradu je bilo potrebno što je brže moguće zaobići određeni broj zastavica i spustiti se (u komadu) do cilja.

Pobjedu je odnijela korejska kompanija Mini Robot Corp. s robotom Taekwon-V.

Iako je na samom takmičenju odvozio stazu bez ikakvih poteškoća, Taekwon-V morao je mnogo “vježbati”.

Kako su izgledale “pripreme” za njegovu vožnju na Olimpijskim igrama i što je zapravo vidio tokom vožnje, pogledajte u videu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA