Rebensburg zlatna olimpijka veleslaloma

Radiosarajevo.ba
Rebensburg zlatna olimpijka veleslaloma

Foto: Reuters

Veleslalom (Ž)
- Njemica Victorija Rebensburg nova je olimpijska pobjednica utrke veleslaloma. Do zlatne medalje, prve značajnije u svojoj karijeri, ova mlada skijašica došla je zahvaljujući postignutom vremenu od 2:27,11 minuta.

Srebrnom medaljom okitila se slovenka Tina Maze, koja je za Njemicom kasnila četiri stotinke, a bronzu je odnijela vodeća nakon prve vožnje Elizabeth Goergl iz Austrije, sa 14 stotinki zaostatka.

Bosanskohercegovačka predstavnica Žana Novaković, zauzela je 41. mjesto sa zaostatkom od 13,68 sekundi, dok je druga bh. reprezentativka, Maja Klepić, bila 52., zaostavši iza Rebensburgove 23,23 sekunde.

Bh. skijašice zadovoljne nastupom u veleslalomu

Brzo klizanje (Ž) – Zaslužena zlatna medalja uz oboren svjetski rekord u štafeti na 3.000 metara, pripala je Kineskim brzoklizačicama. Novi svjetski rekord u ovoj discipline iznosi 4:06,610 minute, a ova pobjeda je i prva za reprezentaciju Kine u 3.000 metara dugoj štafeti.

Južnokoreanke koje su, do ove utrke, bile vladarice kratkih staza, iako su prve prošle kroz cilj, bivaju diskvalifikovane po završetku utrke. Suci su ovu odluku donijeli zbog blokade Sun Linlin šest krugova prije kraja.

Srebrno odličje pripalo je domaćim Kanađankama, koje su za vodećom reprezentacijom zaostajale 2,527 sekundi, a diskvalifikacijom Južnokoreanki, Amerikanke dolaze do bronzane medalje, koju su osvojile sa zaostatkom od 7,471 sekundi za novim svjetskim rekorderkama.

Nordijska kombinacija (M) – Američki reprezentativac Bill Demong osvojio je zlato na finalnom takmičenju u nordijskoj kombinaciji. Najsjajnije odličje obezbijedio si je sa vremenom od 25:32,9.

Drugo mjesto i ujedno treće srebro na ZOI, osvojio je Demongov reprezentativni kolega Johnny Spillane. “Hat-trick” kada su u pitanju Spillaneova srebra ,osvojio je stigavši u cilj sa četiri sekunde zaostatka, a prije ove utrke slavio je na maloj skakaonici te ekipnom takmičenju.

Austrijanac Bernhard Gruber osvojio je bronzanu medalju (10.8 sekundi zaostatka) i to drugu na ovogodišnjim olimpijskim igrama.

Cross country (Ž) – U disciplini skijaškog trčanja u štafeti 4x5 klasičnim i slobodnim stilom olimpijsko zlato odnio je norveški tim (55:19,5) u čijem sastavu su bile Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira i Marit Björgen.

Srebro iz Torina odbranile su Njemice Zeller, Sachenbacher-Stehle, Gössner, Nystad, stigavši na cilj sa 25 sekundi zaostatka, a bronzanim odličjem okitile su se Finkinje Muranen, Kuitunun, Roponen, Saarinen, koje su kasnile nešto više od pola minute.

Hokej (Ž) – Kanađanke su finalnom pobjedom nad SAD-om rezultatom od 2:0, osvojile zlatnu medalju na hokejaškom turniru u Vancouveru. Ovom skromnom pobjedom domaće takmičarke su osvojile svoju treću uzastopnu olimpijsku krunu.

Kanada je osvojila zlane olimpijske medalje 2002. i 2006. godine, a niti jedno veće takmičenje u ovom sportu nije moglo proći bez duela ove dvije najveće hokejaške sile svijeta. Amerikanke, osvajačice prvog ženskog olimpijskog naslova, 1998. godine, te trenutne svjetske prvakinje, morale su se u Vancouveru zadovoljiti srebrnom medaljom.

Za bronzanu medalju borile su se hokejašice Finske i Švedske, a produžeci, nakon kojih je bilo 3:2, su odlučili da će se na pobjedničko postolje popeti ekipa Finske. Tokom regularnog dijela, borba je bila izjednačena – Finkinje su dva puta dolazile u vodstvo, koje bi Šveđanke ubrzo anulirale. Pogodak Karoline Rantamaki u trećoj minuti nadoknade, odlučio je pobjednika za konačnih 3:2.

Freestyl (M) – Bjelorus Aleksej Grishin osvojio je olimpijsko zlato u discipline aerial, osvojivši ukupno 248,41 bodova.

Srebro je pripalo Amerikancu Jeret Petersonu sa 247,21, dok je Liu Zhongqing, predstavnik Kine, sa 242,53 poena zaslužio treći podij pobjedničkog postolja.

Curling – Turnir u curlingu na Olimpijskim igrama u Vancouveru, ne tako popularnom sportu na našim prostorima, ali zasigurno veoma praćenom u ostatku svijeta, došao je do samog kraja. Jučer su odigrane polufinalne utakmice u obje komkurencije.

U finalu ženskog dijela turnira gledaćemo reprezentacije Kanade i Švedske. Kanada je u polufinalnom meču savladala reprezentaciju Švicarske sa 6:5, dok je Švedska bila bolja od Kine rezultatom 9:4. Finalni meč, kao i onaj za treće mjesto (Kina - Švicarska), na programu su 26. februara.

U finale muškog dijela takmičenja plasirale su se ekipe Kanade i Norveške. Na posljednjoj prepreci do osvajanja neke od medalja Kanada je savladala Švedsku rezultatom 6:3, dok su iz meča protiv Švicarske kao pobjednici izašli Norvežani sa 7:5. Finale i utakmica za treće mjesto na programu su 27. februara.

Umjetničko klizanje (Ž) – Favoritkinja Kim Yu-Na opravdala je ovaj naslov osvojivši najsjajnije odličje u umjetničkom klizanju, sa 228,56 poena, te u svoju zemlju Južnu Koreju, odnijela prvi olimpijski naslov u ovom sportu.

Niti dalji poredak slobodnog programa klizačica, nije donio nikakva iznenađenja. Na drugom mjestu sa 205,50 bodova završila je Japanka Mao Asada, dok se bronzom okitila ljubimica domaće publike Joannie Rochette. Kanađanka je sa ukupno 202,64 bodova osvojila prvo olimpijsko odličje u ovoj disciplini nakon 1988. godine.




radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije