Prvo zlato za Kanadu na ZOI

Radiosarajevo.ba
Prvo zlato za Kanadu na ZOI

Foto: Reuters

Osvježeno u 14,30

Francuz Vincent Jay osvojio je zlatnu medalju u biatlonskoj utrci na 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Srebrni je bio Norvežanin Emil Hegle Svendsen, a brončani hrvatski biatlonac Jakov Fak. Vincent Jay je do prvog mjesta došao s vremenom 24:07.8, bez promašaja, Svendsen kasnio je 12.2 sekunde uz jedan promašaj, dok je Fak zaostao 14 sekundi, također bez promašaja.

22-godišnji hrvatski biatlonac izvrsno je iskoristio svoj startni broj 4 i činjenicu da je nastupio prije no što je započela jaka kiša koja se povremeno pretvarala u snijeg i time uvelike otežavala vidljivost na strelištu.

Ovo je osma medalja za hrvatske sportaše na ZOI, a prva koja nije osvojena u alpskom skijanju. Dosada su medalje osvajali Janica Kostelić (šest) i Ivica Kostelić (jednu).

1. Vincent Jay (Fra) 24:07.80
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) +12.20
3. Jakov Fak (Cro) +14.00...

Chappuisu zlato u nordijskoj kombinaciji

Francuski predstavnik u nordijskoj kombinaciji Jason Lamy Chappuis pobijedio je Amerikanca Johnnyja Spillanea u posljednjim metrima utrke u skijaškom trčanju za zlatnu olimpijsku medalju.

Nordijska je kombinacija spoj skijaških skokova na maloj skakaonici i desetkilometarske utrke u skijaškom trčanju. Francuz je na koncu nadmašio Amerikanca za četiri desetinke sekunde. Broncu je uzeo Talijan Alessandro Pittin. Sjedinjene su Države po prvi put osvojile olimpijsku medalju u nordijskoj kombinaciji. Još su dvojica njihovih predstavnika, Todd Lodwick i Bill Demong, bili blizu, na četvrtome odnosno šestom mjestu.

Prvo je mjesto nakon ski-skokova očekivano držao Finac Janne Ryynänen, koji je ukupno završio na 26. mjestu. Skočio je 105 metara, 3.5 više od na kraju četvrtoplasiranog Lodwicka. Zlatni Chappuis nakon skakačkog je natjecanja držao peto, a srebrni Spillane četvrto mjesto.

1. Lamy Chappuis (Fra) 25:47.1
2. Spillane (SAD) +0.4
3. Alessandro Pittin (Ita) +0.8...

Sablikovoj zlato u brzom klizanju na 3000 metara

Češka brza klizačica Martina Sablikova osvojila je zlatnu medalju u disciplini 3000 metara. Nadmašila je srebrnu Njemicu Stephanie Becker za dvije sekunde i devet stotinki.

Sablikova je klizala u 11. paru. Njezino se vrijeme (4:02.53) pokazalo najbržim od svih 28 natjecateljica koje su klizale u 14 parova. Ugrozile su je nakon njezina nastupa Njemica Stephanie Beckert i Kanađanka Kristina Groves, koje su u 13. paru postigle sljedeća dva najbrža vremena. Njemica je Kanađanku nadmašila za 22 stotinke.

U 14. je, posljedjem paru klizala na koncu etvrtoplasirana Njemica Daniela Anschutz Thoms. Broncu je izgubila za samo tri stotinke sekunde.

1. Sablikova (Češ) 4:02.53
2. Beckert (Njem) +2.09
3. Groves (Kan) +2.31
4. Anschutz Thoms (Njem) +2.34...

Loch svrgnuo Zoggelera i osvojio zlato u sankanju

Zlatnom se medaljom u pojedinačnoj konkurenciji sanjkaša na Zimskim olimpijskim igrama okitio 21-godišnji Nijemac Felix Loch. Policijski službenik pobjedom je s trona svrgnuo dvostrukog olimpijskog pobjednika, Talijana Armina Zöggelera koji je bio najbolji u Salt Lake Cityju (2002.), te u Torinu (2006.).

Loch je stazom prošao u vremenu 3:13.085, odnosno 0.679 sekundi brže od sunarodnjaka, te 1.290 ispred branitelja naslova čime je postao najmlađi olimpijski pobjednik u konkurenciji sankaša u pojedinačnoj konkurenciji.

1. Felix Loch (Njem) 3:13.085
2. David Möller (Njem) +0.679
3. Armin Zöggeler (Ita) +1.290...

Prvo
kanadsko zlato zasluga slobodnog skijaša Bilodeaua

Prvu zlatnu medalju domaćinima Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju u Vancouveru donio je Alexandre Bilodeau. Osvojio ju je 22-godišnjak u disciplini slobodnog skijanja (po hupserima).

Bilodeau je, također, postao prvi Kanađanin ikada ovjenčan olimpijskim zlatom na najvećem sportskom događaju u organizaciji sunarodnjaka. Naime, niti jedan Kanađanin nije dohvatio zlato niti u Calgaryju 1998. godine, niti u Montrealu 1976.

Za prolaz stazom Bilodeau je bilo potrebno 23.17 sekundi, a za to je vrijeme zlatni sa lanjskoga svjetskoga prvenstva u Inawashiru sakupio je 26.75, odnosno 0.17 više od branitelja naslova Dalea Begg-Smitha. Begg-Smith je, inače, rođen upravo u Vancouveru, ali natječe se pod australskom zastavom.

Amerikanac Bryon Wilson doskijao je do brončane medalje.

"Još uvijek ne mogu vjerovati što sam učinio. Bio je to moj san od dječačke dobi, a sada se ispunio. Ovo je jednostavno predobro da bi bila istina", bio je sretan Bilodeau.

1. Alexandre Bilodeau (Kanada) 26.75 bodova
2. Dale Begg-Smith (Australija) 26.58
3. Bryon Wilson (SAD) 26.08

Drugu medalju za Južnu Koreju osvojio Jung-Su Lee

Na utrci 1500 metara u brzom klizanju zlatno odličje odnio je Južnokoreanac Jung-Su Lee. U vremenu 2:10.949 slavio je ispred amerikanaca na drugom i trećem mjestu - Antona Apola Ohna (2.11.072 3) i J.R. Celskog (2:12.460).

Leeu je ovim trijumfom donio drugu medalju svojoj zemlji u dosadašnjem dijelu Olimpijskih igara. Također treba spomenuti da je drugoplasiranom Ohnu osvojeno srebro ukupno šesto olimpijsko odličje u karijeri, te je njime izjednačen sa američkom brzoklizačicom Bonnie Blair u broju osvojenih medalja na ZOI.

Lindsey Vonn se vraća na stazu

Američka skijašica Lindey Vonn, koja je prije objave povrede potkoljenice važila za kandidata koji na OI može osvojiti tri ili četiri medalje, izašla je na stazu prvi put nakon pada. Nakon nezvanične vožnje, bila je ohrabrena svojim šansama na Zimskim olimpijskim igrama u Vancoveru, te je i njen trener Jim Tracy sada u nadi da će Vonn nastupiti u svim planiranim disciplinama i da će dati svoj maksimum.

Početak treninga za spust otkazan je nakon samo dvije takmičarke zbog guste magle, ali je Vonnova izašla na jednu vožnju, ali van zvanične staze.

Kineski klizački par uvjerljiv s rekordnim brojem bodova

Kineski predstavnici na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, Xue Shen i Hongbo Zhao, u vodstvu su nakon kratkog programa natjecanja parova u umjetničkom klizanju...

Održano je ono u Pacific Coliseumu u Vancouveru pred 14.000 oduševljenih gledatelja.

Supružnici koji su nakon nastupa otišli proslaviti Valentinovo zaradili su od sudaca 76.66 bodova, najviše u povijesti discipline. Klizali su uz pjesmu Queena Who Wants To Live Forever.

Na drugom su mjestu, s 0.7, bodova zaostatka, dvostruki svjetski prvaci iz Njemačke Aliona Savchenko i Robin Szolkowy, dok treće mjesto drži ruski par Yuko Kavaguti i Aleksander Smirnov. Oni su aktualni svjetski prvaci.

Otkazan spust za skijašice

I dalje praćeni lošim vremenskim prilikama organizatori su bili prinuđeni otkazati trening spusta za skijašice. Utrka u ovoj discipline predviđena je za srijedu, ali ukoliko se vrijeme ubrzo ne stabilizuje, velike su šanse da se utrka ne održi kako je planirano. Razlog je u tome što pravila FIS-a nalažu da se prije utrke spusta mora održati barem jedan trening, a kako do sada nije održan niti jedan, šanse da se i održi sve su manje.

Tribine zatvorene za gledaoce snowboard takmičenja, organizatori vraćaju novac

Jaka kiša primorala je organizatore Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru da zatvore tribine za gledaoce za takmičenje muškaraca i žena u snowboardu.

Organizatori ZOI moraće da nadoknade novac za 8.000 kupljenih karata za takmičenja koja su danas i sutra na programu. Na ovaj korak su se odlučili jer je jaka kiša padala prethodna dva dana i otopila snijeg na mjestu gdje su bile planirane tribine.

Nešto manje od 24 sata prije početka takmičenja u snowboardu organizatori su saopštili da nema dovoljno vremena sa se nanese novi snijeg, a za sada nema garancija da će tribine biti otvorene i za ostalih šest takmičenja u snowbordu i ski krosu.

Organizatori će isplatiti oko 400.000 dolara i tako isplatiti 4.000 navijača za muško takmičenje i 4.000 navijača za žensko
takmičenje. Cena jedne karte bila je 50 dolara.

Zanimljivosti

Osvajač prve zlatne medalje Vancouveru Švicarac Simon Ammann kažnjen je sa 170 eura zato što je prekoračio dozvoljenu brzinu.

Švicarski skakač je žurio da stigne na televizijski intervju, koji je bio ranije zakazan u drugom dijelu grada sa nacionalnom televizijom Švicarske.

Ammann, koji je u subotu trijumfovao u skijaškim skokovima na maloj skakaonici, odmah po završetku svečane ceremonije dodele medalja je krenuo ka vancouverskom studiju švicarske televizije, ali nije uspio da stigne na vrijeme pošto ga je policija zadržala skoro pola sata.

"Iznenada sam čuo sirenu iza sebe. Najpre sam pomislio da policijski automobil želi da me pretekne, a onda sam shvatio da traže da stanem", izjavio je Ammann.

On je priznao da je pokušao da se "prošvercuje" na olimpijsko zlato, ali su kanadski policajci bili neumoljivi i naplatili mu kaznu od 170 eura.

Prva zlatna medalja švicarcu Ammannu

fena/totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije