Prezentacija 19. ZOI u Vancouveru

Radiosarajevo.ba
Prezentacija 19. ZOI u Vancouveru

Foto: Radiosarajevo.ba

U organizaciji Kanadske ambasade u BiH i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine sinoć je u Sarajevu održana prezentacija 19. zimskih olimpijskih igara 2010. godine u kanadskom Vancouveru, kao i podsjećanje na 25. godišnjicu održavanja 14. ZOI igara u Sarajevu.

Otvarajući manifestraciju u prostoru Olimpijskog muzeja u Zetri predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo izrazio je zadovoljstvo što će bh. auditorijum imati priliku da prvi put vidi prezentaciju predstojećih Igara, prenosi Fena.

"Nadam se da će večerašnja impresija sve nas voditi do 2010. godine. Olimpijski muzej je posebno mjesto na kojem se sjećamo 1984. godine i dešavanja na ZOI u Sarajevu", kazao je Rađo.


Ambasador Kanade u BiH Pierre Guimond je podsjetio, da je do početka ZOI ostalo još 85 dana, kao i 115 dana do Paraolimpijskih igara.

"Na Igrama u Vancouveru će učestvovati više od 80 država i 55.000 sportista, uključujući i one iz BiH, koji će se u februaru naredne godine takmičiti 17 dana. Na 10-to dnevnim Paraolimpijskim igrama u martu će sudjelovati više od 40 država i 1.300 sportista. Igre će pratiti 80 tv-kuća i 10.00 predstavnika medija, koji će prezentirati događanja za tri milijarde ljudi u svijetu", kazao je Guimond.

U podsjećanju na 14. ZOI Sarajevu, ambasador Guimond je naglasio, da su to bile jedne od najuspješnije organiziranih igara svih vremena.



"Kompletan naš tim vratio se sa toplim sjećanjem na atmosferu i doček u Sarajevu. Kanada raširenih ruku čeka vaše sportiste i zvaničnike. Nadam se da će se svi oni vratiti sa veoma lijepim iskustvima", kazao je Guimond.

On je naglasio da će olimpijski plamen na simboličan način povezati Kanađane u svakoj provinciji, te da će tokom 106 dana preći put dug 45.000 km, nošen rukama 12.00 ljudi.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije