Predstavljamo: Adrenalinske zimske sportove (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Predstavljamo: Adrenalinske zimske sportove (VIDEO)

Foto: etriboo.com

Od kako se čovjek počeo baviti sportom, tako postoji i težnja za unapređivanjem sportskih disciplina do ekstremnih granica. Sniježni pokrivač ostavlja dovoljno prostora za širenje zimskih adrenalinskih sportova.

Ekstremno skijanje postoji dosta dugo, a brže se razvija pojavom savremene opreme koja povećava sigurnost skijaša. Razvoj tehnologije također je uticao na razvoj ekstremnog skijanja, pa sada komunikacije i transport omogućavaju skijašima da se "spuste" na bilo koju tačku na zemlji.

Freestyle Ski jedan je od najpopularnijih oblika ekstremnog skijanja, a kulminaciju je doživio postavši olipmijski sport u dsciplinama Moguls, Arials, Cross.

Na x games-u se voze samo discipleine Slopestyle, Halfpipe, Bigair, dok veliku popularnost imaju i BigAir i Freeride.

http://www.youtube.com/watch?v=8cfE910O88M


Snowbord bi se također mogao uvrstiti u adrenalinske sportove. Snowbording se kao sport počeo razvijati u SAD-u '60ih godina, a u Naganu 1998. godine uvršten je u olimpijske sportove u disciplinama HalfPipe, Cross, Paralel Slalom.

Osim navedenih neke od popularnijih snowborda su SlopeStyle, BigAir Freeride. Slopestyle, Halfpipe, Bigair, koje su najpopularinje na X- games.

http://www.youtube.com/watch?v=05Tt4FqkiT0


Freestyle Ski i Snowboard u BiH

Bosna i Hercegovina ima odlične prirodne preduslove za razvoj zimskih adrenalinskih sportova. Na žalost ni standardni oblici skijanja nisu zastupljeni i nemaju podršku u onolikoj mjeri u kojoj olimpijski grad zaslužuje, pa je teško očekivati da će bolje uslove za razvoj imati ekstremni sportovi.

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko klubova zimskih adrenalinskih sportova: Snowboard Klub Freestyle, ZOI`84, LH Sport, Madstyle Team, Gola voda i Jahorina Snowoard . Jedan od aktivnijih je Snowboard Klub Freestyle koji je organizovao sva veća snowboard takmičenja. Klub je u martu 2000. godine organizovao prvo takmičenje u boarder cross-u na Bjelašnici sa učešćem takmičara iz BIH, Njemačke, SAD-a i susjednih zemalja, nakon čega su organizovana brojna druga takmičenja.

Madstyle Team oformljen je 14.05.2007. godine, a prvi je klub u Bosni i Hercegovini koji u svom sastavu ima freestyle skijaše. Klub je osnovan s ciljem popularizacije i razvoja extremnih sportova, prvenstveno snowboarda i freestyle skijanja a onda skateborda, agresive skates, BMX, te ostalih slabo razvijenih adrenalinskih sportova u BiH.

Ono što je najbitnije klubovi imaju odličnu međusobnu saradnju pa su tako u posljednje dvije godine prvenstveno zahvaljujući saradnjama klubova napravljeni snowpark na Igmanu ( 2007/2008) koji je trajao samo tu sezonu. Sljedeće sezone realizovan je prvi urbani snowpark koji je bio smješten na parking prostoru Zetre.

Evropa cup u snowboardu na Bjelašnici

Na olimpijskoj planini Bjelašnici 6. i 7. februara 2010. godine bit će održan Evropa cup u snowboardu, u kojem će učešće uzeti oko 100 takmičara iz 15 zemalja. Takmičenja će se vršiti u dvije discipline Big Air i Slopestyle. Organizatori ovog događaja su SKI Savez BiH, KJP ZOI'84 OCS d.o.o. i Snowboard Klub Freestyle.

U cilju što bolje organizacije i zadovoljavanja postavljenih uslova na Bjelašnici napravljen je i Snowboard park koji sadrži skok napravljen od zemlje, što je prvi takve vrste u okruženju. Sprave, koje su neophodan dio svakog snow parka, ustupili su klubovi Free Style i Mad Style. Sam park omogućit će svima da se oprobaju u novim snježnim disciplinama, a klubovima i njihovim takmičarima redovan trening kao i mnogo lakše održavanje takmičenja svih nivoa.

Državno prvenstvo BiH u snowboardu

U ovoj sezoni Madstyle Team je organizator Državnog prvenstva BIH u snowboardu koje se treba održati 12-13. marta 2010. godine na Bjelašnici.

Takmičenje će biti u disciplinama: Bigair i snowboardcross.

Planirano je i revijalno predstavljanje freestyle skijanja u big airu i takmičenje u skicross-u.

samir, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije