Poznati polufinalisti u hokeju

Radiosarajevo.ba
Poznati polufinalisti u hokeju

Foto: Reuters

Ski trčanje (štafeta M) - Švedski tim u sastavu Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren i Marcus Hellner, osvojili su zlato u utrci štafete 4x10 kilometara klasičnim stilom. Ovi momci su na olimpijadi u Torinu bili bronzani, a od Calgariya ovo je za Šveđane prvi olimpijski naslov u štafeti.

Srebrna medalja pripala je Norvežanima Sundbyu, Hjelmesetu, Bergeru i Northugu, koji su za prvoplasiranim imali 15,9 zaostatka. Treću medalju osvojio je Češkai tim, koji su činili Jaks, Bauer, Magal, te Koukal, a koji su bili sporiji za 16,5 od Šveđana.

Veleslalom (Ž)
– Zbog loših vremenskih uslova organizatori su odgodili drugu vožnju veleslaloma za skijašice. I prva vožnja održana je u teškim uslovima - bila je na ivici regularnosti, a rezultati iz prve vožnje ostaju važeći.

Tako je najbolju startnu poziciju osigurala Austrijanka Elisabeth Görgl, a drugo vrijeme ostvarila je, pomalo iznenađujuće, Francuskinja Taina Barioz. Na trećem mjestu našla se Austrijanka Kathrin Zettel…

Prvu vožnju je obilježio pad Amerikanke Lindsey Vonn. Najbolje prolazno vrijeme imala je na tri prva mjerenja, ali u posljednjem dijelu staze napravila je grešku zbog koje je izletjela sa staze i ostala bez prilike za novu medalju.

Bosanskohercegovačke predstavnice Žana Novaković i Maja Klepić ostvarile su solidne rezultate. Žana je kroz cilj je prošla kao 48. sa zaostatkom od +7.65, dok je Maja na kraju završila na sasvim solidnoj 61. poziciji sa vremenom 1:27.37.

Solidni nastupi Žane Novaković i Maje Klepić

Vožnja je odgođena za danas i trebala bi startovati u 18 sati i 30 minuta, ukoliko vremenske prilike ne kažu suprotno.

Bro klizanje (Ž)
- Nakon uvjerljivog pobjede u utrci na 3.000 metara, na stazi dužoj za dva kilometra Njemica Stephanie Beckert ozbiljno je zaprijetila Martini Sablikovoj, ali Čehinja se uspjela oduprijeti i potpuno zasluženo osvoja svoje drugo olimpijsko zlato.

Njemica je tako ostala na drugoj poziciji, osvojivši srebro kasnivši 0,48 sekundi za Sablikovom, koja je na ovoj utrci ostvarila vrijeme od 6:50,91 minute. Treće mjesto i bronzano odličje pripalo je Kanađanki Clari Hughes, koja je stigla na cilj sa zakašnjenjem od 4,82 sekunde.

Slobodno skijanje (Ž) – U posljednjoj discipline slobodnog skijanja za skijašice zlato je odnijela Australka Lydia Lasilla, koja je trijumfovala u izvođenju akrobatskih skokova, osvojivši 214.74 poena

Srebro je obranila Kineskinja Li Nina sa 207.23 bodova, a pobjedničko postolje kompletirala je njena sunarodnjakinja Guo Xinxin sa osvojenih 205.22 bodova.

Hokej (M) – Noćas odigrane utakmice hokejaškog turnira u Vancouveru iznjedrile su polufinaliste ovog turnira. To su reprezentacije SAD-a, Kanada, Finske te Slovačke.

U utakmici protiv Švicarske, koja se pokazala kao nimalo bezazlen protivnik, SAD su uspjele doći do pobjede i to skromnim rezultatatom od 2:0. Tokom cijelog meča Švicarci su pružali veliki otpor, ali su doživjeli krah u posljednjoj trećini, što je Amerikance dovelo do još jednog trijumfa. Oba gola za pobjedničku ekipu postigao je Parise.

Utakmicu između Kanade i Rusije, mnogi su nazivali finale prije finala. I zaista bila je to veoma uzbudljiva i kvalitetna utakmica iz koje su kao pobjednici izašli domaćini. Kanada je slavila rezultatom od 7:3 i očekivano se, kao glavni favorit turnira, plasirala u polufinale.

Finci su u četvrtfinalnom duelu savladali Češku ekipu rezultatom 2:0. Bila je ovo kvalitetna utakmica, ali dosta spora, vjerovatno zbog toga što je za obje ekipe nastavak takmičenja predstavljao veliki zalogaj, pa su zbog toga svi više čuvali svoju mrežu, čekajući grešku suparnika, kako bi postigli pogodak. Bilo kako bilo, Finska je u tome uspjela.

Četvrti putnik u polufinale je reprezentacija Slovačke. Slovaci su u posljednjoj odigranoj utakmici četvrtfinala, savladali sjajnu ekipu Švedske. U nimalo izvjesnoj utakmici, Šveđani su poraženi sa jednim golom razlike. Bilo je 4:3 za nove polufinaliste Slovačku.

U polufinalu, koji je na rasporedu 26. februara, sastaće se tako: SAD – Češka, odnosno Kanada – Slovačka.

Bob (dvosjed Ž) – Domaće predstavnice Kaillie Humphries i Heather Moyse (posada Kanada 1) osvojile su zlatnu medalju na bob stazi u dvosjedu. Nakon četiri vožnje imale su ukupno vrijeme od 3:32.28, što je bilo dovoljno za najsjajnije odličje.

Srebrna medalja, također, je “ostala” u Kanadi, a nju su osvojile Helen Upperton i Shelley-Ann Brown (posada Kanada 2), koje su za svojim prvoplasiranim sunarodnjakinjama kasnile 85 stotinki sekunde. Treće vrijeme i bronzu osvojile su Amerikanke Erina Pac i Elana Meyers, sa zaostatkom od jedne sekunde i 12 stotinki.




radiosarajevo. ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije