Poutiainen i Cuche pobjedama otvorili novu skijašku sezonu

Radiosarajevo.ba
Poutiainen i Cuche pobjedama otvorili novu skijašku sezonu

Foto: Getty images

Tanja Poutiainen najbolje je startala u novu skijašku sezonu. Finkinja je u odbranu naslova najbolje veleslalomašice Svjetskog kupa krenula pobjedom u austrijskom Söldenu.

Poutiainen je do devete pobjede u Svjetskom kupu stigla na ledenjaku Rettenbach, tradicionalnom mjestu otvaranja skijaške sezone.

Finkinja je nakon prve vožnje bila na trećem mjestu, no u drugoj je nadoknadila zaostatak za dvjema Talijankama. Manuela Mölgg, drugoplasirana u prvoj vožnji, nije ni završila utrku, dok je vodeća Denise Karbon zaostala u donjem dijelu staze i na kraju završila tek na trećem mjestu.

Do drugog je mjesta doskijala domaća uzdanica i lanjska pobjednica Söldena Kathrin Zettel koja je za Poutiainen zaostala svega jednu stotinku. Među dobitnicama druge vožnje su i Slovenka Tina Maze koja je šesto mjesto pretvorila u četvrto na kraju utrke, Anja Pärson koja je s desetog napredovala na šesto mjesto, a posebno Camilla Alfieri. Talijanka je u prvoj vožnji bila 23., a na koncu je slavila plasman na deseto mjesto.

Prva utrka sezone pripala Švicarcu Cucheu

Prvu utrku nove sezone Svjetskog kupa u alpskom skijanju, veleslalom u austrijskom Söldenu, osvojio je iskusni švicarski skijaš Didier Cuche (35).

Cuche je bio najbolji i nakon prve vožnje, a veleslalomski tron je sačuvao i vrlo dobrom predstavom u nastavku natjecanja, čime je ostvario jubilarnu desetu pobjedu u karijeri, u Svjetskom kupu.

Na posljednjem prolaznom vremenu je Cuche imao samo jednu stotinku prednosti pred Tedom Ligetyjem, ali je u posljednjem, položenom dijelu staze, opet bio nezaustavljiv, te je na kraju ostvario čak 60 stotinki bolje vrijeme od drugog Amerikanca.

Redoslijed prvih pet je na kraju ostao i kao nakon prve vožnje. Iza Cuchea i Ligetyja su se plasirali treći Janka, četvrti Blardone, a peti domaći adut i najbolji Austrijanac u utrci Raich.

Sölden, veleslalom:
SKIJAŠI SKIJAŠICE
1. Tanja Poutiainen (Fin) 2:24,96
2. Kathrin Zettel (Avt) +0.01
3. Denise Karbon (Ita) +0.32
4. Tina Maze (Slo) +0.84
5. Maria Holmner (Šve) +0.88
1. Didier Cuche (Švi) 2:21.45
2. Ted Ligety (SAD) +0.60
3. Carlo Janka (Švi) +0.95
4. Massimiliano Blardone (Ita)+0.96
5. Benjamin Raich (Aut) +1.45

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije