Počinju skijaški skokovi

Radiosarajevo.ba
Počinju skijaški skokovi

Naredne će se sezone sve vrtiti oko Olimpijskih igara u Vancouveru. U tolikoj mjeri da su se neki skakači vratili iz penzionisanja, dok su drugi odgodili isto baš zbog tog takmičenja. Riječ je, naravno, o Janneu Ahonenu, osvajaču svega što se da osvojiti u čijoj bogatoj riznici, a nedostaje mu jedino olimpijsko zlato. Tu su naravno i još neki veterani poput Adama Malysza ili Roara Ljoekelsoeya koji su odgodili umirovljenje kako bi karijeru zaključili na najbolji mogući način. Nema sumnje, Olimpijske će igre biti događaj broj jedan ove sezone, s obzirom da će ama baš svi skakači tempirati formu za drugu polovicu februara, pa je vrlo lako moguće da na mnogim takmičenjima svjetskog kupa nećemo gledati one najbolje, s obzirom da će po austrijskim i norveškim selima brusiti formu za Vancouver.

Takmičenje koje ide u bok Olimpijskim igrama je Novogodišnja turneja. 'Četiri skakaonice' neće patiti zbog olimpijskog takmičenja jer će svaki skakač dati sve od sebe kako bi osvojio ovo prestižno takmičenje. Ahonen se vraća po šestu Turneju, čime bi još malo poboljšao svoj rekord, ali ni Austrijanci se neće predati samo tako. Prvenstveno Gregor Schlierenzauer i Thomas Morgenstern.

Posljednje, ali nikako najmanje važno, bit će svjetsko prvenstvo u letovima, u martu. Ove će sezone to ipak biti nešto posebno, s obzirom da će se održavati na Planici, a skakači će na njega rasterećeni, jer će se globusi podijeliti na zadnjem takmičenju sezone u Oslu. Planica će tako biti zasebno takmičenje u kojem neće biti kalkulacija već će skakači dati sve od sebe i pustiti skijama da lete.

Nova pravila...

Nova sezona donosi i novo, kontroverzno, pravilo, koje se doduše još uvijek vodi kao test, a 'testirano' će biti samo sedam skakaonica. Prođu li, u sezonu 2010./11., bit će standardni dio ovoga sporta. Radi se o tome da će se smjer i jačina vjetra diktirati sam skok, pa će žiri moći dizati i spuštati zaletište, ovisno o skakaču, bez da se ponavlja cijela serija. Kraći skok sa manjeg zaletišta vrijedit će kao i duži skok sa većeg zaletišta, a računat će se pomoću formula izračunatih posebno za svaki skakaonicu. Tzv. Tepeš-Hoferova formula izazvala je mnoštvo burnih rasprava, ali konačna odluka pravila testiranog na proteklom ljetnom GP-u znat će se nakon sezone.

Favoriti...

Austrijanci su i ove sezone korak ispred svih ostalih, a osim odličnog dvojca Morgenstern - Schlierenzauer, tu su još i osvajač prošlogodišnje Novogodišnje turneje Wolfgang Loitzl, te uvijek opasni i spremni dvojac Martin Koch i Andreas Kofler. Njihov glavni konkurent mogao bi biti Simon Ammann, osvajač dva zlata iz Salt Lake Cityja i pobjednik ljetnog Grand Prixa. Već spomenuti Janne Ahonen, koji je po riječima trenera Jannea Väätäinena u odličnoj fizičkoj formi, neće sudjelovati na svim takmičenjima svjetskog kupa, već će se bazirati na velika takmičenja. Norvešku će predvoditi Anders Jacobsen, dok će glavna uzdanica Slovenaca biti Robert Kranjec, koji će svoju ovoljetnu formu pokušati prenijeti i na zimsku sezonu. Ne smijemo zaboraviti ni već provjerena imena, poput Adama Malysza ili Martina Schmitta, kojima je ovo možda i posljednja šansa da svoju riznicu napune pokojim odličjem.

Kako bilo, čeka nas nova, puna uzbuđenja sezona. Uz tri velika takmičenja, novo pravilo, i povratak Ahonena, nema sumnje da će biti zanimljivo. Naravno, uz nadu u povoljan vjetar i što manje petljanja žirija.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije