Počinje hokejaško ludilo

Radiosarajevo.ba
Počinje hokejaško ludilo

Foto: Reuters

Ljubitelji hokeja na ledu s nestrpljenjem iščekuju prolazak posljednjih sati pred početak hokejaškog turnira na Olimpijadi u Vancouveru. Nesumnjivo, bit će to vrhunac spektakla u kojem će se sučeliti zaista najbolji svjetski hokejaši.

Kanada ili Rusija, to se pitanje po najznačajnijim svjetskim medijima provlači već mjesecima. Naravno, riječ je o najboljim hokejašima današnjice, koji će od srijede krenuti u velik i nesumnjivo spektakularan lov na zlatnu olimpijsku medalju u Vancouveru. Premda su domaćini i Rusi apsolutni favoriti, ne treba zanemariti niti Skandinavce, Amerikance i jako dobre Slovake.

Poznato je da Kanađani žive za hokej, a domaćinstvo u Vancouveru im daje pravo na veliki optimizam. Ekipa je prepuna zvijezda, Sidney Crosby tek je mladi predvodnik od kojeg se očekuje da jednom stigne nadomak slave najvećeg među najvećima, Waynea Gretzkog, a ostatak ekipe je toliko jak da u njemu nije bilo mjesta za Vincenta Lecavaliera i Martina St. Luisa. Na golu će biti strašni Martin Brodeur.

Rusi su također izuzetno opasni. Predvodi ih Aleksander Ovečkin, a uz Jevgenija Malkina, Ilju Kovalčuka i ostale hokejaške majstore tu je i neponovljivi, legendarni Sergej Fedorov, koji je u reprezentaciji unatoč navršenih 40 godina. U ekipi je i Jevgenij Nabokov, uz Brodeura vjerovatno najbolji golman današnjice.

Šveđani su branitelji naslova, a u odnosu na ekipu iz Torina prije četiri godine kostur reprezentacije je gotovo isti. Ipak, Šveđani su ostali nekako u sjeni Kanađana i Rusa. Jednostavno, o njima malo ko govori kao favoritima za odbranu zlata. Slična je stvar i s jakim Amerikancima, ali i Slovacima koji imaju izvrsnu reprezentaciju, s 13 NHL-ovaca i petoricom koji igraju u ništa slabijoj ruskoj ligi. Marián Gáborík, Marián Hossa i ostatak društva bit će tvrd orah favoritima, a koliko su zaista dobri, provjerit ćemo već u prvom dijelu takmičenja. Slovaci su, naime, u skupini sa Česima i Rusima.

Nijemci, Latvijci, Bjelorusi, Norvežani i Švicarci zapravo i nemaju puno šansi, a jedino je pitanje kakvi su Česi, svjetski prvaci iz Austrije 2005. i srebrni godinu dana kasnije u Latviji, te Finci. Čehe će predvoditi slavni Jaromir Jagr, a čak 16 njih su NHL-ovci, dok je s Fincima slična stvar i velika većina njih igra u NHL-u. Saku Koivu i Teemu Selanne ponovno će biti u sastavu Finske, a Vancouver će biti definitivno oproštaj jedne velike finske generacije od reprezentacije.

Grupa A Grupa B Grupa C
1. Kanada
2. SAD
3. Švicarska
4. Norveška
1. Rusija
2. Češka
3. Slovačka
4. Latvija
1. Švedska
2. Finska
3. Bjelorusija
4. Njemačka

Raspored utakmica:
16. februar: SAD - Švicarska, Kanada - Norveška, Rusija - Latvija
17. februar: Finska - Bjelorusija, Švedska - Njemačka, Češka - Slovačka
18. februar: SAD - Norveška, Švicarska - Kanada, Slovačka - Rusija
19. feburar: Bjelorusija - Švedska, Češka - Latvija, Finska - Njemačka
20. feburar: Norveška - Švicarska, atvija - Slovačka, Njemačka - Bjelorusija
21. feburar: Rusija - Češka, Kanada - SAD, Švedska – Finska

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije