Patriotizam na Olimpijskim igrama iskazan kroz modu: "Brže, više, jače, zajedno"

0
I.S.
Patriotizam na Olimpijskim igrama iskazan kroz modu: "Brže, više, jače, zajedno"
Foto: EPA/ Twitter/ Instagram / Moda na Olimpijskim igrama 2022. godine

Svečanom ceremonijom na veličanstvenom nacionalnom stadionu u Pekingu zvanično su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre.

Predstavnici Grčke, kao kolijevke Olimpijskih igara, predvodili su ovaj tradicionalni defile, a nakon toga smo vidjeli čak 91 delegaciju - poredani prema alfabetu zemlje koja je domaćin.

Ne trebamo ni spomenuti kako je otvorenje bilo veličanstveno - uz vatromet, efekte, svjetlosti - sve kako bi označili na pravi način ovogodišnji moto "brže, više, jače, zajedno".

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Svjetski lifestyle mediji imali su i malo drugačiji osvrt na sportske igre, ali i oficijalna stranica domaćina Olimpijskih igara - fokus je na uvodnoj cerenomiji otvaranja, te izabrali zemlje koje su u modnom spektru - oduševile.

Predstavnici SAD u posebno dizajniranoj odjeći - undefined

Foto: EPA-EFE: Predstavnici SAD u posebno dizajniranoj odjeći

I neka vas ovo ne iznenadi, zemlje poput, na primjer Sjedinjenih Američkih Država, angažovale su poznati brend Ralph Lauren koji je i  službeni dobavljač odjeće i opreme olimpijskog tima SAD­-a od 2008. godine.

Tako je ovaj brend povećao svoje prihode za više od deset posto zbog ove opreme, dok putem društvenih medija redovno objavljuju predstavnike SAD u zvaničnim "uniformama" koje podrazumijevaju džempere, jakne, rukavice...

Odjeću koju nose predstavnici ove zemlje svi mogu kupiti i preko zvaničnih internet stranica. 

Svi ovi kompleti, kako je napomenuto, prilagođavaju se promjenama temperature zraka, a napravljeni su od reciklirianih materijala koji su proizvedeni u SAD.

Francuska: Minimalizam i patriotizam

A predstavnici Francuske su oduševili odjećom koja je na otvorenju bila uređena - minimalistički. A opet - patriotski.

Predstavnici Francuske u Pekingu - undefined

Foto: EPA-EFE: Predstavnici Francuske u Pekingu

Tri boje zastave su bile na odijelima predstavnicima u i obliku jakne, pantalona te dodataka, poput kapa i rukavica.

Ova odjeća je privukla pažnju mnogih modnih znalaca - svi su bili saglasni da je ovo bio vrlo jednostavan, ali efektan pristup.

Italija: Počast zastavi i vrijednostima

Očekivano, Giorgio Armani i njegova modna linija nazvana EA7 su bili izbor za italijanske predstavnike, kao i prethodnih desetak godina.

Ovaj brend nije zadužen samo za uniforme koje predstavnici koje tokom otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, već i za pojedine sportove.

"Pravi rezultati se postižu samo zajedničkim radom. Dizajnirao sam ovu uniformu kao počast našoj zastavi i visokim vrijednostima koje ona predstavlja, a koje oličavaju naši sportisti", naveo je Armani.

Predstavnici Italije u Pekingu - undefined

Foto: EPA-EFE: Predstavnici Italije u Pekingu

Ne samo da je ime Italije istaknuto na poleđini jakne s hologramskim efektom i zlatnim preljevom, već je i nacionalna himna odštampana zlatom na unutrašnjoj strani jakne i to smještena s lijeve strane - bliže srcu. Sve kako bi se još više približio osjećaj patriotizma.

Međutim, modni znalci nisu bili naklonjeni ovim odijelima - te su ih mnogi nazvali "modnom katastrofom" Olimpijskih igara.

Nigerija - idealna kombinacija

Vrlo zanimljiva je bila i Nigerija - koja je ostavila prilično impresivan pečat tokom otvaranja Olimpijskih igara.

Modni časopisi navode kako je ovo upravo prava kombinacija proslave, tradicije i modernosti.

Actively Black je kao dizajner razumio zadatak, a časopis The People je rangirao ovu zemlju na broj četiri reprezentacija koje su ostavile pravi modni dojam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije