Patriotizam na Olimpijskim igrama iskazan kroz modu: "Brže, više, jače, zajedno"

0
I.S.
Patriotizam na Olimpijskim igrama iskazan kroz modu: "Brže, više, jače, zajedno"
Foto: EPA/ Twitter/ Instagram / Moda na Olimpijskim igrama 2022. godine

Svečanom ceremonijom na veličanstvenom nacionalnom stadionu u Pekingu zvanično su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre.

Predstavnici Grčke, kao kolijevke Olimpijskih igara, predvodili su ovaj tradicionalni defile, a nakon toga smo vidjeli čak 91 delegaciju - poredani prema alfabetu zemlje koja je domaćin.

Ne trebamo ni spomenuti kako je otvorenje bilo veličanstveno - uz vatromet, efekte, svjetlosti - sve kako bi označili na pravi način ovogodišnji moto "brže, više, jače, zajedno".

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Svjetski lifestyle mediji imali su i malo drugačiji osvrt na sportske igre, ali i oficijalna stranica domaćina Olimpijskih igara - fokus je na uvodnoj cerenomiji otvaranja, te izabrali zemlje koje su u modnom spektru - oduševile.

Predstavnici SAD u posebno dizajniranoj odjeći - undefined

Foto: EPA-EFE: Predstavnici SAD u posebno dizajniranoj odjeći

I neka vas ovo ne iznenadi, zemlje poput, na primjer Sjedinjenih Američkih Država, angažovale su poznati brend Ralph Lauren koji je i  službeni dobavljač odjeće i opreme olimpijskog tima SAD­-a od 2008. godine.

Tako je ovaj brend povećao svoje prihode za više od deset posto zbog ove opreme, dok putem društvenih medija redovno objavljuju predstavnike SAD u zvaničnim "uniformama" koje podrazumijevaju džempere, jakne, rukavice...

Odjeću koju nose predstavnici ove zemlje svi mogu kupiti i preko zvaničnih internet stranica. 

Svi ovi kompleti, kako je napomenuto, prilagođavaju se promjenama temperature zraka, a napravljeni su od reciklirianih materijala koji su proizvedeni u SAD.

Francuska: Minimalizam i patriotizam

A predstavnici Francuske su oduševili odjećom koja je na otvorenju bila uređena - minimalistički. A opet - patriotski.

Predstavnici Francuske u Pekingu - undefined

Foto: EPA-EFE: Predstavnici Francuske u Pekingu

Tri boje zastave su bile na odijelima predstavnicima u i obliku jakne, pantalona te dodataka, poput kapa i rukavica.

Ova odjeća je privukla pažnju mnogih modnih znalaca - svi su bili saglasni da je ovo bio vrlo jednostavan, ali efektan pristup.

Italija: Počast zastavi i vrijednostima

Očekivano, Giorgio Armani i njegova modna linija nazvana EA7 su bili izbor za italijanske predstavnike, kao i prethodnih desetak godina.

Ovaj brend nije zadužen samo za uniforme koje predstavnici koje tokom otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, već i za pojedine sportove.

"Pravi rezultati se postižu samo zajedničkim radom. Dizajnirao sam ovu uniformu kao počast našoj zastavi i visokim vrijednostima koje ona predstavlja, a koje oličavaju naši sportisti", naveo je Armani.

Predstavnici Italije u Pekingu - undefined

Foto: EPA-EFE: Predstavnici Italije u Pekingu

Ne samo da je ime Italije istaknuto na poleđini jakne s hologramskim efektom i zlatnim preljevom, već je i nacionalna himna odštampana zlatom na unutrašnjoj strani jakne i to smještena s lijeve strane - bliže srcu. Sve kako bi se još više približio osjećaj patriotizma.

Međutim, modni znalci nisu bili naklonjeni ovim odijelima - te su ih mnogi nazvali "modnom katastrofom" Olimpijskih igara.

Nigerija - idealna kombinacija

Vrlo zanimljiva je bila i Nigerija - koja je ostavila prilično impresivan pečat tokom otvaranja Olimpijskih igara.

Modni časopisi navode kako je ovo upravo prava kombinacija proslave, tradicije i modernosti.

Actively Black je kao dizajner razumio zadatak, a časopis The People je rangirao ovu zemlju na broj četiri reprezentacija koje su ostavile pravi modni dojam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije