Otkaz čelnom čovjeku ruskog sporta

Radiosarajevo.ba
Otkaz čelnom čovjeku ruskog sporta


Foto: Reuters

Leonid Tjagačev, predsjednik Ruskoga olimpijskog odbora, platio je odlaskom neuspjehe ruskih sportista na netom završenim Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Prije nekoliko dana je "samo petnaest ruskih medalja u Vancouveru" oštro kritizirao i predsjednik Rusije Dmitri Medvedev, koji je naglasio i to da bi trebale uslijediti smjene zbog toga, a u srijedu je predsjednik krovne sportske organizacije odstupio sa svoje pozicije.

Na tu dužnost Tjagačev je stupio 2001. godine, a prije je obnašao dužnost ministra sporta u Rusiji.

Na ovim Igrama je Rusija srušila negativni rekord u istoriji ZOI-ja, osvojili su tek petnaest medalja, od čega samo tri zlata. Po ukupnom broju medalja ispred Rusije su SAD (37), Njemačka (30), Kanada (26), Norveška (23) i Austrija (16).

Po broju zlatnih medalja Rusija još većem broju zemalja gleda u leđa i to Kanadi (14), Njemačkoj (10), SAD-u i Norveškoj (9), Južnoj Koreji i Švicarskoj (6), Kini i Švedskoj (5), te Austriji i Holandiji (4).

Uz sve to, Ruse je vjerojatno prilično zabolio četvrtfinalni težak poraz u hokeju na ledu od Kanade (7-3).

Plan prije odlaska u Vancouver bio je trideset osvojenih medalja i jedno od prva tri mjesta na tabeli medalja. S obzirom da to nije ispunjeno, a i da slijede Igre u njihovoj zemlji (Sočiju 2014. godine), 63-godišnji Tjagačev je odlučio odstupiti s dosadašnje pozicije.

totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije