Očekivani rezultati bh. olimpijaca u Vancouveru

Radiosarajevo.ba
Očekivani rezultati bh. olimpijaca u Vancouveru

Mlada postava bh. sportista predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Vancouveru, a ostvareni su očekivani rezultati. Našu zemlju su na OI predstavljali: Žana Novaković, Maja Klepić i Marko Rudić u alpskom skijanju, te u skijaškom trčanju Mladen Plakalović i Tanja Karišik koja je BiH predstavljala i u biatlonu.

Prosjek godina reprezentativaca Bosne i Hercegovine u Kanadi bio je 20 što pruža nadu da će

Prva na stazu izašla je najmlađa bh. takmičarka Tanja Karišik, a takmičila se u biatlonskoj disciplini sprint gdje je ostvarila skroman rezultat i posljednje 88. mjesto. U skijaškom trečanju na 10 km Tanja je ostvarila bolji rezultat i zauzela 72 poziciju. Na žalost zbog istegnuća mišića ramena Tanja je morala odustati od biatlonske utrke na 15 km.

Mladen Plakalović je u u disciplini skijaško trčanje na 15 km ostvario solidan rezultat. Od 96 takmičara koliko je bilo na startu, Mladen je trku završio kao 78. Ovo mjesto se može smatrati uspjehom jer je bh. ski-trkač je iza sebe ostavio nekoliko imena koji su bili ispred njega na FIS listi.

Maja Klepić je u veleslalomu ostvarila dobar rezultat i zauzela 52. poziciju iako joj to nije jača disciplina. Maja je sa starta krenula sa startnim brojem 80. a u prvoj vožnji kroz cilj prošla kao 61. Na žalost utrku slaloma, u kojem je očekivala bolji plasman, Maja nije završila. Klepić je nakon prve vožnje slaloma zauzela 57. mjesto, ali nije završila drugu vožnju.

Žana Karišik je u Vancouver otputovala sa epitetom najbolje bh. skijašice, te je kao takva imala čast nositi zastavu naše zemlje na otvaranju Igara. Žana je našu zemlju, baš kao i Maja, predstavljala u dvije discipline i u obje utrke ostvarila je podjednako dobre rezultate. U veleslalomu je nakon prve vožnje bila 54. da bi utrku završila kao 41. Žana je u slalomu nakon prve vožnje zauzela 46. poziciju, da bi u drugom nastupu plasman popravila za 6 mjesta.

Marko Rudić dobro je odvozio utrku veleslaloma i zauzeo 58. mjesto od 103 takmičara. Prvu vožnju u kojoj je sa starta krenuo pod rednim brojem 76 Marko je završio na 66 mjestu. Nastup u slalomu Marku donosi i najbolji rezultat za naš nacionalni tim. Marko Rudić se u ovoj utrci plasirao 36. poziciju od 102 takmičara koliko se našlo na startu prve trke slaloma.

Najuspješnijim reprezentativcem naše države na Olimpijskim igrama u Vancouveru, proglašen je Marko Rudić. Olimpijski Komitet BiH odlučio je da Marko dobije ulogu nosioca državne zastave Bosne i Hercegovine na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Vankuveru 2010.

Rezultati naših sportista su očekivani, a ako pogledamo koliko se ulaže u sport i koliko je uloženo u pripremanje naših predstavnika za ZOI možemo biti zadovoljni njihovim nastupima. Ono što je pozitivno jeste da su ovi sportisti mladi i da od njih u budućnosti možemo očekivati bolje rezultate.

Vezano:
Predstavljen bh. olimpijski tim
Bh. tim u olimpijskom selu Whistler
Žana Novaković: OI su vrhunac sportske karijere
Nemanja Košarac ne putuje u Vancouver
Marko Rudić: Veoma sam uzbuđen
Maja Klepić: Čast mi je što ću predstavljati BiH na OI
Mladen Plakalović: Očekujem dobar plasman
Tanja Karišik: Odlazak na OI već je veliki uspjeh za mene
Olimpijski tim otputovao u Vancouver
U Vancouveru podignuta zastava BiH
Bh. olimpijci prezadovoljni uslovima
Karišik prva predstavlja BiH
U Vancouveru otvorene XXI ZOI (FOTO+VIDEO)
Bh. skijaši se uspješno pripremaju za prve nastupe
Karišik: Dobro sam gađala, ali loše trčala
Karišik i Plakalović danas na stazi
Dobri nastupi Tanje i Mladena
Pripreme teku po planu
Marko Rudić danas na stazi
Bh. skijašice očekuju dobar nastup
Marko Rudić: Bolje sam odvozio drugu vožnju
Solidne prve vožnje veleslaloma Žane i Maje
Bh. skijašice zadovoljne nastupom u veleslalomu
Žana 40. u slalomu, Maja nije završila
Marko Rudić danas u slalomu
Rudić najuspješniji olimpijac BiH

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije