Nijaz Memić na Zimskim paraolimpijskim igrama

Radiosarajevo.ba
Nijaz Memić na Zimskim paraolimpijskim igrama


Nakon što smo bili svjedoci nedavno završenih olimpijskih uzbuđenja 21. Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, ovaj grad je 12. marta postao domaćinom i novih uzbuđenja – jubilarnih desetih Zimskih paraolimpijskih igara.

Na ovoj sportskoj smotri, koja će trajati do 21. marta, naša zemlja po prvi put u istoriji Zimskih paraolimpijskih igara, ima svog predstavnika - Nijaza Memića. Ovaj 35-godišnji Sarajlija, braniće boje naše zemlje u alpskom skijanju i to u disciplinama veleslalom, koji je na programu 18. marta, te dva dana kasnije u slalomu.

Do početka rata u Bosni i Hercegovini Memić se aktivno bavio skijanjem i trenirao nogomet u FK Sarajevo. Na samom početku rata, 08.06.1992. godine sa nepunih 18 godina ranjen je ispred porodične kuće. Drugo ranjavanje desilo se 13.10.1993. godine kada je nagazio na protu-pješadijsku minu i nažalost ostao bez lijeve potkoljenice. Ali, ni ovo nije spriječilo hrabrog Sarajliju da se nakon rata i svih nemilih događaja, nastavi baviti onim što je i prije radio. Nastavio je trenirati i postizati vrhunske rezultate.

Na ceremoniji otvorenja 10. Zimskih paraolimpijskih igara, održanoj u petak na stadionu BC Place u Vancuoveru pred oko 55.000 gledalaca, učestvovalo je pet hiljada pjevača, plesača, akrobata i sportista. Igre je otvorila generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean. U dvoipolsatnoj predstavi učestvovali su, među ostalima, kanadski roker Martin Deschamps, ragbi igrači i košarkaši u invalidskim kolicima, amputirani skateboarderi i gluhi vozači motocrossa, koji su izvodili majstorije na rampi.

Roditelji pokojnoga trkača-amputirca Terryja Foxa, Betty i Rolly Fox, donijeli su paraolimpijski plamen na stadion na vrhuncu svečanosti. Zach Beaumont, 15-godišnji amputirac iz Tsawwassena upalio je baklju na stadionu, uz koju su se simultano upalile i paraolimpijske baklje u Convention Centru u Vancouveru i u Whistleru gdje će se održati veliki dio takmičenja. Ceremonija zatvaranja održat će se 21. marta u Whistleru.

Na igrama nastupa više od 600 sportista iz 44 zemalje, a na poslijetku bit podijeljena 64 kompleta medalja u šest sportova - alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju, curlingu na točkovima i sjedećem hokeju.

Prve ljetne paraolimpijske igre održane su u Rimu 1960., a prve zimske paraolimpijske igre 1976. u Ornskildsviku u Švedskoj. Održavanje Paraolimpijskih igara na istom mjestu kao i Olimpijskih igara započelo je 1988. u Seoulu (ljetna) i u Albertvilleu u Francuskoj (zimska) 1992.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije