Nemanja Košarac ne putuje na OI

Radiosarajevo.ba
Nemanja Košarac ne putuje na OI

Nemanja Košarac (Foto: facebook)
 
Nemanja Košarac (21), reprezentativac Bosne i Hercegovine u disciplinama ski trčanje i biatlon trebao je biti jedan od šest sportista koji će od 12. do 28. februara predstavljati našu zemlju na zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Na žalost, Nemanja koji je ispunio normu za biatlon neće putovati u Kanadu.

U razgovoru za portal RadioSarajevo.ba Nemanja je objasnio razloge zbog kojih neće putovati u Kanadu 8. februara zajedno sa ostalih pet reprezentativaca.

"Za učešće na Olimpijadi bilo je potrebno da se ispune dvije norme na IBU kupu ili Svjetskom kupu. Ja sam ispunio pet normi u IBU kupu i dvije u Svjetskom kupu, što je i više nego dovoljno da bih nastupio na olimpijadi", rekao nam je Nemanja i nastavio: "Morao sam ostvariti plasman države što nisam imao. Morao sam ući među 29 u svijetu da bih otišao na Olimpijadu, a ja sam bio na 35. mjestu. Da bih ostvario taj plasman na svjetskim kupovima je moralo biti od dva do četiri takmičara koji će se boriti za bodove, ali pošto sam bio jedini na Svjetskom kupu nisam mogao skupiti taj broj bodova."

U Vancouveru će u biatlonu učestvovati predstavnici 34 zemlje, a BiH je, zahvaljujući Nemanji, po broju bodova na 35. mjestu.

"Bio sam na čekanju, jer su od nekih zemalja odustajali takmičari pošto nisu imali para da idu, tako da mi je, takoreći, olimpijada umakla za jedno mjesto", rekao je Nemanja Košarac za naš portal.

Mogao predstavljati BiH u ski trčanju, ali...

"Prvak sam Bosne i Hercegovine i u ski trčanju, ali nisam mogao nastupati na malo većim takmičenjima u Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj, jer mi nisu dali naši, nazvat ćemo ih - predstavnicima. Nisu mi dali jer kao imam već normu za u biatlonu, pa ne mogu i u trčanju", ogorčen je bio Nemanja, koji nam nije želio otkriti ko stoji iza ovih odluka.

Nema finansijskih ulaganja u biatlon

Poznata je činjenica da država malo ulaže u sport, a posebno u zimske sportove što je razočaravajuće jer Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja ima najbolje prirodne uslove za razvoj zimskog sporta.

"Pripreme nisam imao jer nemamo nikakvih finansijskih ulaganja. Bosna i Hercegovina i OKBiH nisu nikad u nas uložili ni jednu, jedinu marku. Treniramo samo kod kuće i nigdje ne idemo zbog finansija. Ovo je veliko razočarenje za mene, ali to ne znači da neću dalje nastaviti trenirati i pokušati otići na sljedeće Olimpijske igre.", rekao je Nemanja za portal RadioSarajevo.ba.

Lopatić: Velika je šteta što Nemanja ne ide u Vancouver

Reprezentativni trener skijaškog trčanja Tomislav Lopatić nije krio razočarenje.

"Velika je šteta što Nemanja ne ide na olimpijadu. On je zaista zaslužio da se nađe među putnicima u Vancouver. Među prvima je izborio normu, ali na žalost neće moći predstavljati BiH u Kanadi", rekao je Lopatić za portal RadioSarajevo.ba.

Vezano:
Predstavljen bh. olimpijski tim
Žana Novaković: OI su vrhunac sportske karijere

samir, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije