Muzaferija: Hvala svima koji su uz mene na putu do svjetskog vrha

Radiosarajevo.ba
Muzaferija: Hvala svima koji su uz mene na putu do svjetskog vrha
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Elvedina Muzaferija

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine danas je održana konferencija za medije na kojoj se novinarima obratila Elvedina Muzaferija (21), najbolja takmičarka Bosne i Hercegovine u alpskom skijanju. 

Muzaferija je za Bosnu i Hercegovinu osvojila prve bodove u Svjetskom Kupu na trci alpske kombinacije u austrijskom Zauchensee. 

Muzaferija: Kada bi imala veću pomoć Saveza, BiH bih donijela više bodova

Skijašica Elvedina Muzaferija danas je Altenmarkt-Zauchenseeju, u Austriji, osvojila svoje prve bodove u Svjetskom kupu u karijeri. Lijepa Visočanka je istovremeno donijela i prve bodove za Bosnu i Hercegovinu ikada u Svjetskom kupu. Odmah po završetku utrke u Austriji, u razgovoru za Radisoarajevo.ba, Elvedina je s nama podijelila radost osvajanja 29.

„Takmičarsko skijanje i nastupi u Svjetskom kupu su moj životni cilj proteklih petnaest godina. Presretna sam jer sam uspjela postati prva bh. skijašica sa bodovima u Svjetskom kupu i vjerujem da je ovo pokazatelj moje forme i početak uspješne skijaške karijere. Iznimno je zahtjevno boriti se sa takmičarima koji imaju velike timove iza sebe, od trenera, njihovih asistenata, servisera, fizioterapeuta, psihologa, dok manje skijaške nacije istovremeno nastupaju gotovo „goloruki“ u odnosu na skijaške zemlje. Zahvaljujem se svima koji su od početka podržavali moj rad i vjerovali u moj uspjeh kao što su kompanija Prevent, RM-LH i VINS“ ističe Elvedina.

Ovo je rezultat kojim je Muzaferija dokazala da se njen naporan rad, želja i volja za rezultatom itekako isplate. Sa boljom opremom, ski serviserom i većim brojem dana skijanja Elvedina sigurno može ispisati istoriju BH skijanja u brzim disciplinama. Zasigurno je ovo najbolji motiv na samom početku sezone te sigurno možemo očekivati sjajne rezultate naše najbolje skijašice.

Rođena 1999. godine u Visokom je najbolja takmičarka Bosne i Hercegovine u alpskom skijanju te reprezentativka već od dječijih kategorija. Elvedina je u dječijim kategorijama obećavala puno jer je 2013. godine na najprestižnijim dječijim takmičenjima na svijetu „Trofeo Topollino“ zauzela 4. mjesto, a zatim i na „Pinocchio 2013“ 3. mjesto.

Nakon ulaska u FIS takmičarski sistem 2015. godine Elvedina je nastupila na preko 200 takmičenja od čega je na više od 30 nastupa zauzela 1. mjesto i najsjajnije odličje. Njena najvažnija takmičenja su Svjetsko prvenstvo u St. Moritzu 2017. godine te Zimske olimpijske igre u Pyeong Changu 2018.

Na samom početku sezone 2019/2020 Elvedina Muzaferija je pokazala da je takmičarka koja može puno i od koje možemo očekivati sjajne rezultate.

Na Super-G trci Evropa Kupa u St. Morizu početkom decembra upisala je prve bodove u Evropa Kup-u sa svega 2.48 sekundi zaostatka za vodećom, a u konkurenciji sa najvećim svjetskim skijašicama kao što su: Tessa Worley, Wendy Holdener, Marta Bassino.

Kao potvrda vrhunske forme su i prvi bodovi u Svjetskom Kupu na trci alpske kombinacije u austrijskom Zauchensee. Elvedina je prva bosanskohercegovačka takmičarka sa bodovima u Svjetskom kupu a najbliži tome je bio nekadašnji naš skijaš Enis Bećirbegović.

Ovo je rezultat kojim je Elvedina Muzaferija dokazala da se njen naporan rad, želja i volja za rezultatom itekako isplate. Sa boljom opremom, ski serviserom i većim brojem dana skijanja Elvedina sigurno može ispisati istoriju BH skijanja u brzim disciplinama. Zasigurno je ovo najbolji motiv na samom početku sezone te sigurno možemo očekivati sjajne rezultate naše najbolje skijašice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije