Meč lopta za hokejaše Chicaga

Radiosarajevo.ba
Meč lopta za hokejaše Chicaga


Trend ovogodišnjeg finala, da domaća ekipa ostvaruje pobjedu, nastavljen je i u petom susretu serije između Chicaga i Philadelphie. Uvjerljivom pobjedom od 7:4, hokejaši Chicaga stigli su na korak do osvajanja Stanley Cupa.

United Center je ugostio peti susret finalne serije Stanley Cupa. Nakon prva dva domaći Blackhawksi su napravili zamah prema naslovu, ali Flyersi su se s dvije domaće pobjede vratili u igru i seriju doveli u egal. Peti susret je, tako, bio vrlo značajan, jer pobjednička ekipa dobiva prvu meč loptu u finalu.

Kao što se i očekivalo, Chicago je krenuo s pritiskom, ali kako je period odmicao, to je sve više sličilo na uragan domaćina. Gosti su se s početka susreta solidno branili i opet dobro blokirali udarce domaćina, ali u trinaestoj minuti je brava otključana. Chris Pronger je sada učinio medvjeđu uslugu svom vrataru, u pokušaju blokiranja šuta Brenta Seabrooka samo je malo dotaknuo pločicu, koja je promijenila smjer i završila iza Michaela Leightona.

Tri minuta kasnije, kada je ruka suca bila u zraku i pokazivala isključenje za Flyerse, Blackhawksi su brzo izveli napad, a na golu je spretno reagirao David Bolland i donio 2:0 domaćinima. Nakon prošlog susreta u Chicagu su spominjali nesretne odbijance, a sada im se vratilo, kod oba pogotka su imali dosta sreće. Međutim, Chicago je zaslužio to vodstvo, bili su puno bolji, a do kraja perioda, nakon jedne lijepe akcije, Kris Versteeg je ubacio i treću pločicu u mrežu Flyersa. Bilo je to veliko vodstvo domaćina nakon prvih dvadeset minuta.

Trener gostiju Peter Laviolette je na početku druge trećine na gol ubacio Briana Bouchera, a to je imalo pozitivan šok na njegovu ekipu. Već nakon 32 sekunde igre došli su do pogotka, nakon što je na jedan odbijanac prvi reagirao Scott Hartnell. Chicago je vrlo brzo uzvratio udarac, zabio je Patrick Kane, kojemu poslije jedne lijepe akcije nije bilo teško samo poslati pločicu u praznu mrežu.

Philadelphia je u drugi dio ušla znatno bolje i opet su vrlo brzo oni zabili. Stvorili su veliku gužvu pred vratima Antti Niemija, a strijelac je sada bio Kimmo Timonen. Dobili su ubrzo i priliku s igračem više, ali nisu zabili iako su imali dvije odlične situacije. To im se brzo osvetilo. Sada je Chicago imao igrača više i nakon još jedne krasne akcije poentirao je Dustin Byfuglien za 5:2 domaćina.

Treći period je donio još po dva pogotka sa svake strane, tako da se ništa značajnije nije promijenilo. Prvo je James Van Riemsdyk smanjio za goste, a Patrick Sharp je vratio tri razlike domaćinima. Kada je tri minute prije kraja Simon Gagne postigao novi pogodak za Philadelphiu, gosti su povukli i vratara, ali to je samo donijelo novi pogodak u njihovu mrežu. Konačnih 7:4 postavio je Byfuglien svojim drugim pogotkom utakmice.

Bila je to uvjerljiva predstava Chicaga, koji su tako dobili meč loptu i za dva dana imaju priliku stići do toliko očekivanog naslova. Hoće li Jonathan Toews podići Stanley Cup u zrak na ledu Wachovia Centra ili se serija vraća u Chicago, ostaje da vidimo.

NHL, 6.6.2010., finale Stanley Cupa:

Chicago – Philadelphia 7:4 (Seabrook 13., Bolland 16., Versteeg 19., Kane 24., Byfuglien 36., 58., Sharp 57. / Hartnell 21., Timonen 25., Van Riemsdyk 47., Gagne 58.) (3-2)

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije