Marko Rudić: Veoma sam uzbuđen

Radiosarajevo.ba
Marko Rudić: Veoma sam uzbuđen

Bosna i Hercegovina će u Vancouveru imati pet sportista, a jedan od njih je i Marko Rudić koji će našu zemlju predstavljati u disciplinama slalom i veleslalom.

Osvojivši 32. mjesto na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Valdisare, obezbijedio je A normu za odlazak na ovo prestižno takmičenje. Marko do sada ima osvojenu dvostruku titulu prvaka BiH u slalomu i veleslalomu (2007/2008 i 2008/2009), a četiri godine uzstopno bio je juniorski prvak BiH.

O očekivanjima i o tome kako se osjeća, pred odlazak, Rudić za RadioSarajevo govori: "Očekujem da ću odvoziti svoju najbolju vožnju da ću opravdati svoj dosadašnji rezultat. Ukoliko napravim pomak, odnosno postignem bolji rezultat to bi bilo odlično. S obzirom da se sve brzo odigralo i da su se zadnjih dana održavale pripreme i stalna takmičenja, nisam imao priliku mnogo razmišljati o samoj Olimpijadi. Ali, osjećaj koji me trenutno ispunjava je veliko uzbuđenje."

A da su i pripreme za Rudića prošle dobro, pokazalo se i na FIS trkama, koje zapravo predstavljaju posljednje provjere forme pred odlazak u Vankuver. Od tri trke ostvario je prva dva mjesta, dok jednu od utrka nije završio zbog lakšeg pada.

"Veoma sam zadovoljan pripremama, a posebno dobrim uslovima u kojima su vršene. U početku smo imali male probleme oko finansija, ali i to smo uspjeli da prevaziđemo", rekao je Marko za naš portal.

Bez predstavnika u brzim disciplinama

Iako Rudić vozi sve discipline alpskog skijanja, u Vancouveru će nas predstavljati u samo dvije: slalom i veleslalom, a o razlozima dalje govori: "Ove godine nismo imali uslove za trening u brzim disciplinama, tako da ću nastupati samo u tehmičkim disciplinama."

Pored skijanja sport koji za Marka predstavlja veliko zadovoljstvo i čime se bavi ali samo iz hobija jeste tenis. Ono što u zadnje vrijeme okupira mladog sportistu jeste fakultet.

"Upisao sam prvu godinu DIF-a u Ljubljani. U Sloveniji mi je super, već sam se snašao i imam prijatelje, s kojima volim provoditi svoje slobodno vrijeme. Istina, malo je teže nego kod nas, prvenstveno zbog toga što je teško uskladiti fakultetske obaveze sa skijanjem, pa zato i imam veoma malo slobodnog vremena", rekao je na kraju razgovora za RadioSarajevo reprezentativac Bosne i Hercegovine u alpskom skijanju, Marko Rudić.

Vezano:
Predstavljen bh. olimpijski tim
Bh. tim u olimpijskom selu Whistler
Žana Novaković: OI su vrhunac sportske karijere
Nemanja Košarac ne putuje u Vancouver

anesa, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije