Ledeni Zmajevi: Dođite u Zetru i pobijedimo sistem koji nam ne dopušta da napredujemo

Radiosarajevo.ba
Ledeni Zmajevi: Dođite u Zetru i pobijedimo sistem koji nam ne dopušta da napredujemo

Sarajevo će od 15. do 17. januara biti domaćin drugog kola Balkanske hokejaške lige. Odlična je to prilika za sve ljubitelje hokeja da u Sarajevu uživaju u ovoj igri, ali i da navijaju za prvaka Bosne i Hercegovine ekipu sarajevskih Vukova. U Balkanskoj hokejaškoj ligi, osim Vukova, učestvuje i Spartak iz Subotice, Metalurg iz Skopja, te Slavija iz Sofije

Zetra otvara svoja vrata za publiku tokom trajanja Balkan hokej lige.

Nakon što su sve ekipe odigrale po tri utakmice u Skopju, lider na tabeli je Spartak iz Subotice s maksimalnim učinkom. Vukovi sada ne domaćem terenu imaju priliku doći do prvih bodova i ostvariti neki napredak na tabeli. Uoči hokejaškog spektakla koji nas očekuje u Zetri narednog vikenda, razgovarali smo s trenerom - igračem Vukova Anthonyjem Londonom i kapitenom Mirzetom Hodžićem. 

Razgovarao: Faruk Zametica, Radiosarajevo.ba

"Ideja o formiranju Balkanske hokejaške lige došla je od Nikole Taseva, predsjednika makedonske Hokejaške federacije. On nas je kontaktirao s idejom da se napravi liga koja će imati turnirski format. Skupili bismo se četiri puta u sezoni i odigrali međusobne utakmice u Skopju, Sofiji, Subotici i Sarajevu. Mi smo se složili jer je to prilika da se naši igrači razvijaju. Važno je da imaju priliku da igraju na višem nivou. Klubovi su dobro umreženi i projekt je zaživio", kaže na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Anthony London, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine i trener sarajevskih Vukova. 

Veliki je to dobitak prije svega za hokejaše. Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i Vukova Mirzet Hodžić sretan je što on i njegovi saigrači imaju veliku priliku za napredak. 

"Znači nam zaista mnogo što imamo dodatni broj utakmica u sezoni i što imamo priliku da igramo protiv najboljih iz regiona. Kada igramo u našoj ligi, ne igramo u kompletnom formatu utakmice. Ovdje igramo tri puta po 20 minuta i to nam mnogo pomaže. S obzirom na to da mi imamo led samo mjesec i pol utakmice s protivnicima koji imaju led mnogo duže nego mi, zaista nam mnogo znače. Igrači stječu dodatno iskustvo i sam taj odnos snaga pomaže igračima. Posebno pred Svjetsko prvenstvo na kojem je potrebno veliko iskustvo", kaže Hodžić. 

Liga bi u budućnosti mogla dobiti i neke nove članove, ali London ističe da je za takav razvoj situacije prije svega potreban novac.

"Već smo razgovarali o tome kako možemo proširiti ligu. Potrebna nam je prije svega velika pomoć sponzora, jer vođenje lige iziskuje mnogo novca. Zamišljeno je da imamo dvije divizije, sjevernu i južnu. Ima neki plan, ali ništa još uvijek konkretno", kaže London. 

Hokejaši sarajevskih Vukova za utakmice koje su igrali u Skoplju nisu se spremali na ledu. Nažalost, Sarajevo ima led svega mjesec i pol dana godišnje. Uoči utakmica u prijestolnici Makedonije još uvijek nije bilo leda u Zetri. 

"To je problem koji se svake godine provlači, pitanje leda i pitanje Zetre. Sve zemlje u regionu mnogo ranije imaju led i samim tim su u velikoj prednosti. Imali smo pripreme i suhe trening u teretani. Napravili smo program da se što bolje spremimo. To nam je bilo prvo stajanje na led nakon Svjetskog prvenstva u Turskoj koje se igralo početkom aprila. Osam mjeseci nismo bili na ledu. Od Slavije smo izgubili 7:6, a gol smo primili 11 sekundi prije kraja. Od Metalurga smo izgubili 4:1, a od Spartaka 4:2. Te utakmice su bile blizu, ali ta snaga na ledu je njima donijela prednost", kaže Hodžić. 

Uoči turnira koji je na rasporedu od 15. do 17. januara u Sarajevu, hokejaši Vukova imali su desetak dana da se spremaju na ledu. 

"Siguran sam da ćemo imati bolji rezultat. Na ledu smo radili samo dvije sedmice, ali i to je velika razlika. Potrebno je igračima da prije utakmica nekoliko puta izađu na led. Sada smo imali tu priliku i domaćini smo, tako da očekujemo bolji rezultat. Naravno, to je sport i nikada se ne može nešto prognozirati, ali mislim da imamo realne šanse da dođemo do dvije pobjede", kaže London. 

Hokejaške utakmice posljednjih godina u Sarajevu izazivale su veliko interesiranje javnosti. Tako bi trebalo biti i ovog puta, a London i Hodžić ističu da je spreman bogat program za sve koji naredni vikend odluče provesti u Zetri. 

"Hokej je svake godine kvalitetniji pa se nadam da će tako biti i sada. Igrači su stariji i iskusniji. Imamo i program za zabavu. Na terenu će gledatelje zabavljati i klinci koji tek počinju da se bave ovim sportom. Bit će i neke egzibicije. Napravit ćemo zaista spektakl i nadam se da će svi oni koji dođu uživati u dvorani", kaže London. 

"Na ledu ćete sigurno dobiti ono što smo mi pružali na Svjetskom prvenstvu i protiv Turske. Igrači će dati svoj maksimum jer znaju koliko im ovo znači. Kako u Balkanskoj ligi, tako i u pripremama za Svjetsko prvenstvo koje nas uskoro očekuje. Ove godine imamo više iskustva i sigurno da će gledatelji vidjeti kvalitetan hokej", kaže Hodžić. 

Klubovi iz regiona koji će se suprotstaviti Vukovima imaju mnogo više vremena za rad na ledu, ali i veću podršku države. Hokej u Bosni i Hercegovini još uvijek se igra prije svega zbog ljubavi prema tom sportu. 

"Kada pričamo ljudima koji ne žive u ovoj državi, oni ne mogu da vjeruju. Ne mogu shvatiti da jedan olimpijski grad nema stalnu ledenu dvoranu. To je toliki apsurd i za nas frustrirajuće. Jako je teško, ali se ne damo", kaže Hodžić. 

"Mi se uz Savez trudimo zaista da promoviramo hokej, da radimo s djecom i stvaramo hokejaše. Veliki je interes, ali trenutno nemamo dovoljno opreme za svu djecu koja želi igrati hokej. Nije to samo zbog hokeja, sport je dobar za djecu. Sport je dobar za karakter, da djeca nauče kako da pobjeđuju i kako da gube. Sport je nauka za život, da znaš šta su ponos i čast. Ova zemlja ne investira u budućnost naše djeca. Vlast koja ne investira u budućnost djece ne treba da bude vlast", kaže London i dodaje: 

"To je katastrofa kakav je njihov odnos prema sportu. Ne samo za hokej nego za svaki sport. Moraju doživjeti neke velike promjene u glavama kada je sport u pitanju. Ako želite da djeca ne budu na ulici s nožem u ruci, onda moraju imati priliku da nešto rade. Moraju imati budućnost u sportu ili nekim drugim aktivnostima. Velika je šteta jer zaista vidim da su djeca talentirana", kaže London. 

Trener Vukova i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Anthony London, u Sarajevo je stigao 2004. godine. U prijestolnici Bosne i Hercegovine je ostao već više od 11 godina. 

"U Sarajevo sam došao u novembru 2004. godine, a do 2009. godine nisam znao da hokej ovdje postoji. Nakon malo vremena upoznao sam neke veterane, ali i djecu koja su bila zainteresirana da igraju hokej. Nisam imao mnogo iskustva kao trener, ali želio sam da pomognem. Žena mi je Sarajka, imam dvoje djece i bit ću tu još uvijek. Svako dijete koje treniram osjećam kao svoje dijete. Čak i ako nemamo uvjete, ja ću doći da treniram. Samo zbog djece koja trebaju imati budućnost u sportu. Treba spremiti buduće generacije, kako bi hokej živio i u budućnosti", kaže London. 

Hokej u Bosni i Hercegovini još uvijek nije dostigao nivo na kojem su drugi profesionalni sportovi poput fudbala, košarke ili rukometa. Međutim kada su cijene leda u pitanju, onda smo u rangu NHL-a. Cijena jednog sata leda u sarajevskoj Zetri je 370 KM. Naši hokejaši i pored svih problema rade marljivo i jedva čekaju da izađu pred sarajevsku publiku. 

"Predsjednik našeg Saveza zaista je radio naporno da se cijene smanje. Kantonalno ministarstvo također je pomoglo, tu su i sponzori, tako da se nekako snalazimo. Bez pomoći sponzora ne bi bilo ništa. Za nas će biti jako emotivan trenutak kada doživimo podršku u Sarajevu. Sarajevo voli hokej. Ima veliku mogućnost za hokej, ali potrebna je pomoć sponzora, vlasti i navijača", kaže London. 

"Pozvao bih sve gledatelje da dođu i da svi skupa proslavimo pobjede protiv sistema koji je protiv nas i koji nam ne dozvoljava i ne dopušta da napredujemo. Bit će to zaista dobra zabava. Dođite sa svojim porodicama, na tribinama ste sigurni. Uživajte, navijajte i tako pomozite ovim momcima", kaže Hodžić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije