Jedna od najboljih na svijetu izbačena iz sporta na četiri godine

1
Radiosarajevo.ba
Jedna od najboljih na svijetu izbačena iz sporta na četiri godine
Foto: EPA - EFE / Kamila Valieva

Ruska klizačica Kamila Valieva dobila je četverogodišnju suspenziju zbog dopinga, objavio je u ponedjeljak Sportski arbitražni sud, čime je Ruskom olimpijskom odboru (ROC) oduzeta zlatna medalja u ekipnom takmičenju s Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

"Utvrđeno je da je Kamila Valieva prekršila antidopinška pravila i sankcionirana je četverogodišnjim razdobljem nepodobnosti počevši od 25. decembra 2021.", stoji u saopćenju suda sa sjedištem u Lausannei.

Sud je dodao da se poništavaju svi takmičarski rezultati postignuti od tog datuma, uključujući zlatnu medalju koju je pomogla Rusima osvojiti u timskom takmičenju na Igrama 2022.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Vijeće CAS-a odlučilo je da nije bilo mogućnosti da Valieva, koja je u vrijeme počinjenja prekršaja imala 15 godina, bude tretirana blaže nego odrasla osoba za koju se utvrdi da je prekršila antidopinška pravila. Valieva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin, koja sprječava anginu, na ruskom državnom prvenstvu u decembru 2021. Njezin tim je rekao da je pozitivan test mogao biti posljedica zamjene s djedovim lijekovima za srce.

Valieva, koja je postala prva žena koja je uspjela izvesti četverostruki skok na Olimpijskim igrama tokom ekipnog takmičenja, bila je favorit za osvajanje zlata u pojedinačnoj konkurenciji, ali je propustila pojedinačnu medalju nakon što je pala na četvrto mjesto slobodnim klizanjem s pogreškama.

Tokom Igara u Pekingu, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je da neće biti dodijeljene medalje za timsko takmičenje u umjetničkom klizanju dok se slučaj Valieve ne riješi.

Sjedinjene Države su osvojile srebro iza Rusa, Japan je osvojio bronzu, a Kanada je bila četvrta. Američki klizači više su puta izrazili svoju frustraciju zbog kašnjenja u primanju timskih medalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije