Jakov Fak može nastupati za Sloveniju

Radiosarajevo.ba
Jakov Fak može nastupati za Sloveniju
Jakov Fak u Vancouveru pod zastavom Hrvatske (Foto: Getty)

Jakov Fak, biatlonac i osvajač dvije medalje na velikim takmičenjima, konačno je dobio saglasnost Hrvatskog biatlonskog saveza da nastupa za Sloveniju.

"Ovo je jedan od najsretnijih danan u mom životu. Zahvaljujem se svima koji su mi dali podršku i ljudima iz oba saveza koji su dokazali da je saradnja Hrvatske i Slovenije u sportu moguća'', izjavio je Fak nakon dobijanja saglasnosti, prenose slovenski mediji.

Fak je više mjeseci čekao na ispisnicu Hrvatskog biatlonskog saveza, da bi mogao nastupati za Sloveniju u narednoj sezoni. Do zapleta je došlo nakon što je sredinom prošle godine Fak obznanio da će održati obećanje i nakon osvajanja bronzane medalje za Hrvatsku na olimpijskim igrama u Vancouveru preći u slovenski tabor. Na hrvatskoj strani se nisu protivili prelasku, ali su za njega tražili 100.000 eura odštete za uložena sredstva. Slovencima je taj iznos bio previsok.

U pokušaju pronalaska rješenja uključio se i Skijaški savez Slovenije. Pregovori su urodili plodom, tako da će Fak od naredne sezone nastaviti karijeru, koju je razmišljao prekinuti u slučaju da pregovori propadnu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije