Jacques Rogg: Smrt Nodara Kumaritašvilija obilježila ZOI

Radiosarajevo.ba
Jacques Rogg: Smrt Nodara Kumaritašvilija obilježila ZOI

Prvi čovjek Međunarodnog Olimpijskog komiteta Jacques Rogg priznao je da će Igre u Vancouveru zauvijek biti upamćene po smrti Nodara Kumaritašvilija.

Kumaritašvili je izgubio život tokom treninga u sankanju pred sam početak 21. ZOI, a Rogg je tokom radnog doručka sa medijima u Vancouveru priznao da MOK ima moralnu, ali ne i pravnu obavezu, za tu tragediju.

Rogg je naglasio da će Igre zauvijek biti upamćenje po pogibiji Kumiritašvilija, isto kao što je Munchen upamćen po terorističkom napadu u kojem je život izgubilo 11 izraelskih sportista. Ipak, predsjednik MOK-a insistira da na uspjeh Igara, koje su naišle na oštre kritike od samog početka, treba gledati odvojeno od tragedije.

"Još uvijek je rano za donošenje konačnog suda o Igrama. Nikada nećemo zaboraviti Kumaritašvilijevu smrt, ali dugujemo organizatoru da na tu tragediju gledamo odvojeno od njihovog učinka. Sportisti su veoma zadovoljni organizacijom, takmičenjima i podrškom. Navijači su napravili fantastičnu atmosferu, kakvu sam do sada video samo u Sydneyu prije deset godina", istakao je Rogg.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije