IOC zbog dopinga otvorio disciplinski postupak protiv 28 ruskih olimpijaca

Anadolija
IOC zbog dopinga otvorio disciplinski postupak protiv 28 ruskih olimpijaca
Međunarodni olimpijski komitet (IOC) pokrenuo je disciplinski postupak protiv 28 ruskih olimpijaca, nakon što su pronađeni dokazi da manipulisali svojim uzorcima urina tokom Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sochiju, javlja Anadolu Agency (AA)

IOC je objavio svoju odluku poslije objavljivanja izvještaja nezavisnog istražitelja Svjetske antidoping agencije (WADA) 9. decembra.

“IOC je pokrenuo disciplinske predmete protiv 28 sportista za koje postoje dokazi da su manipulisali sa jednim ili više uzoraka svog urina koji su prikupljeni tokom Zimskih olimpijskib igara u Sochiju 2014. godine, kao što je ranije detaljno navedeno u izvještaju nezavisnog istražitelja“, saopšteno je iz IOC-a.

Također, će biti preispitani uzorci urina svih ruskih sportista koji su učestvovali na igrama u Sochiju, ali i na Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. IOC je do sada sankcionisao 27 ruskih sportista kao rezultat prethodno pokrenutog programa ponovne analize uzoraka urina uzimanih tokom igara u Pekingu 2008. i Londonu četiri godine kasnije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije