Giuliano Razzoli prvi u slalomu

Radiosarajevo.ba
Giuliano Razzoli prvi u slalomu

Foto: Reuters

Slalom (M)
– U posljednjoj alpskoj disciplini ovogodišnje olimpijske smotre, slalomu, slavio je Italijan Giuliano Razzoli stigavši na cilj u vremenu 1.39.32.

Drugo mjesto osvojio je Hrvat Ivica Kostelić sa zaostatkom 0,16 stotinki, osvojivši svoje drugo srebro na Igrama. Bronzana medalja pripala je Šveđaninu Andreu Myhreru, koji je zaostao 0,44 stotinke.

Bosanskohercegovački predstavnik Marko Rudić zauzeo je 36. mjesto sa zaostatkom 9,84 sekunde, zabilježivši naš najbolji plasman na 21. ZOI.

Brzo klizanje (Ž) – U dohvatnoj timskoj utrci za klizačice (team pursuitu) Njemice su u finalu savladale Japan fantastičnom završnicom. Japanke su tokom velikog dijela trke vodile i konstatntno povećavale svoju prednost, ali su Njemice pred kraj borbe, ipak uspjele stići zaostatak, te u nevjerojatnoj završnici ciljem proći dvije stotinke sekunde prije Japana, osiguravši zlatnu medalju.

U borbi za bronzu, borba se vodila između Poljske i SAD. U samoj završnici Amerikanke su ostale bez snage, zaostavši na kraju više od sekunde i pol za bronzom, koja je pripala Poljskoj. Zanimljivo je reći das u dva najbolja rezultata u cjelokupnom team pursuitu za klizačice ostvarili Kanada i Holandija u borbi za peto mjesto.

Brzo klizanje (M) – Kanada je u muškom dijelu team pursuita osvojila zlato, savladavši u finalu SAD. Domaćini su poveli na početku i nisu ispuštali prednost. Amerikanci su se približili prije samog kraja, ali nedovoljno za stizanje Kanađana, te su na kraju zaostali 21 stotinku sekunde.

U borbi za treće mjesto sastali su se Holanđani i Norvežani. Norveška je zaostala 55 stotinki za medaljom, a bronzano odličje Holanđani su ostvarili u vremenu 3:39.95, što je novi Olimpijski rekord.

Snowboard (M) – U paralelnom veleslalomu za boardere, domaći predstavnik Jasey Jay Anderson osvojio je zlato ispred Austrijanca Benjamina Karla. Treće mjesto je zauzeo legendarni Mathieu Bozzetto iz Francuske, kojem je to prva olimpijska medalja.

Iako je u prvoj finalnoj vožnji Austrijanac skupio 76 stotinki prednosti pred Andersonom, u drugoj je potpuno podbacio i u cilj ušao sa sekundom i jednom desetinkom zaostatka, za konačnih 35 stotinki minusa u odnosu na Andersona.

Francuz kojem je ovo bio četvrti nastup na Olimpijskim igrama i koji je osvojio četiri Mala globusa, dva Velika globusa i dva svjetska srebra, prvi put se okitio olimpijskom, ovog puta bronzanom, medaljom.

Curling (M) – Kanađani su u finalnom susretu protiv Norveške slavili rezultatom 6:3, osvojivši tako 13. medulja za svoju zemlju na ovogodišnjim ZOI.

Kanada je jedina ekipa koja je i u kvalifikacionim mečevima ostala neporažena, a to joj je pošlo za rukom i u ovom finalnom, te se s pravom može reći da je ova medalja više nego zaslužena.

U borbi za treće mjesto sastale su se ekipe Švicarske i Švedske, a slavila je ekipa Švicarske i to tijesnim rezultatom 5:4, ali dovoljnim za osvajanje medalje.

Hokej (M) - Hokejaši Finske osvajači su bronzane medalje na hokejaškom turniru u Vancouveru. Finska je preokretom u posljednjoj trećini, rezultatom 5:3 svladala Slovačku.

Do posljednje trećine sve je upućivalo da će hokejaši Slovačke osvojiti ovo utješno treće mjesto, međutim za njih utjehe po okončanju utakmice nije bilo, jer su prokockali svoje vodstvo i ostali bez medalje.

Finalna utakmica turnira u hokeju igra se danas, posljednjeg dana Olimpijade, a snage će odmjeriti najjače reprezentacije svijeta u ovom sportu, SAD i Kanada.

Bob – Prva američka posada koju su činili Holcomb, Mesler, Tomasevicz, Olsen, uzela je zlato u bobu četverosjedu. U vremenu 3:24.46 minuta bili su brži od prvog njemačkog kvarteta (Lange, Kuske, Rödiger, Putze), koji je kroz cilj prošao sa zakašnjenjem od 0.38 sekundi. Četvorka prve kanadske posade (Rush, Bissett, Brown, Le Bihan), završili su sa 0.39 sekunde zaostatka, što im je bilo dovoljno za bronzanu medalju.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije