FOTO: Spartak potvrdio dominaciju, najjači otpor pružili Vukovi

Radiosarajevo.ba
FOTO: Spartak potvrdio dominaciju, najjači otpor pružili Vukovi

Proteklog vikenda održano je drugo kolo Balkanske hokej lige u kojoj su učestvovale ekipe iz Bugarske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Lider Spartak iz Subotice je pobijedio u svim utakmicama. Najjači otpor pružila mu je ekipa Vukova iz Sarajeva, izgubivši sa tri gola razlike (6:3).

Prve pobjede u ligi, Vukovi su ostvarili u utakmici sa Slavijom iz Bugarske (5:3) i Metalurgom iz Skoplja (5:1).

„Za naš tim Balkanska hokej liga je dobra prilika da odmjerimo snage s ekipama koje igraju na nešto većem nivou. Ovo takmičenje također predstavlja i mogućnost da naši igrači steknu međunarodno iskustvo. Veoma sam zadovoljan postignutim rezultatima, s obzirom na to da je tim svega petnaest dana na ledu, i da su iza nas tek tri kola domaćeg prvenstva“, izjavio je Denis Silajdžić, predsjednik HK Vukovi Stari Grad Sarajevo.
 
Za razliku od nastupa u Skoplju, Vukovi, pojačani Mirzom Omerom i Amarom Hadžiosmanovićem, pružili su kvalitetan, dinamičan i efikasan hokej. Vukovi su pokazali da se bh. hokej može nositi ravnopravno s klubovima u regiji. Međutim, za maksimalne domete potrebno je imati ledenu dvoranu koja bi bila na raspolaganju minimalno šest mjeseci.

Veliki broj uglednih gostiju na tribinama

„Očekujemo da nadležne institucije prepoznaju potencijal sportova na ledu, te pomognu oko lokacije i potrebnih dozvola, kako bi se postavila mala montažna dvorana, koju je nabavio klub Vukovi“, dodao je Silajdžić.

„Vukovi predstavljaju okosnicu naše hokejaške reprezentacije. Moramo biti zadovoljni izvanrednom igrom i uspjehom koje su postigli ovog vikenda, unatoč svim opstrukcijama i nerazumijevanju menadžmenta ZOI '84, koji upravlja Zetrom, a kojeg smatramo najviše odgovornim za to što publika nije u potpunosti napunila Zetru. Stoga, ćemo zahtijevati da se uvjeti poslovanja transparentno postave na web-stranicu, najmanje tri mjeseca prije početka sezone“, izjavio je Senad Zaimović predsjednik Hokejškog saveza BiH, te dodao: „Savezi sportova na ledu će uputiti žalbu svojim međunarodnim klizačkim i hokejaškim federacijama, te Međunarodnom olimpijskom komitetu, koji su dali novčanu potporu za obnovu Zetre. Žalba će se pozivati na neispunjavanje ugovornih obaveza ZOI-ja '84 i nadležnog Ministarstva za privredu Kantona Sarajevo jer je Ugovor definirao da će Zetra biti na raspolaganju svim sportistima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, i to pod najpovoljnijim ekonomskim uvjetima.

Prvoj utakmici između Vukova i Spartaka prisustvovali su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, direktor EYOF-a Samir Avdić, , pomoćnik ministra civilnih poslova BiH za sport Suvad Džafić, te Mirvad Kurić, ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo,  koji je bacio prvi pak na utakmici.

Hokejaški savez BiH posebno raduje prisustvo i podrška Maureen Cormack, ambasadorice SAD-a, koja je svojim prisustvom pokazala mnogo razumijevanja za razvoj sporta, a u razgovoru je više puta naglašeno da se djeci u BiH moraju osigurati uvjeti za nesmetan sportski razvoj. Sport omogućava mladima da postanu zdrave ličnosti, i daje veliki potencijal za izgradnju kvalitetnije društvene zajednice.

Za HK Vukovi Stari Grad Sarajevo su nastupili: Pašović, Pribišić, Pilav, Korjenić, Zaimović, Alić, Richard, Posavec, Nikulin, Tokić, Gašević, Ćatović, London, Hodžić, Hadžihasanović, Selmanović, Omer, Munčan, Ramić i Selimović.

Tabela nakon drugog kola Balkanske hokej lige, nakon šest odigranih utakmica:

1.    HK Spartak Subotica 18
2.    HK Metalurg Skoplje 9
3.    HK Vukovi Stari Grad Sarajevo 6
4.    HC Slavija Sofija 3

Slijedeće kolo Balkanske hokej lige se igra u Subotici od 12. do 14. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije