Evropa kup u snowboardu

Radiosarajevo.ba
Evropa kup u snowboardu

Evropa kup u snowboardu održaće se 6. i 7. februara 2010. godine, na olimpijskoj planini Bjelašnica, i međunarodna trka "Djeca za mir u svijetu".

Takmičenje je ovo najvišeg ranga koje je do sada održano u Bosni i Hercegovini, a zasluge za organizaciju pripadaju Ski savezu BiH, KJP ZOI'84 te Snowboard klub Free Style.

U Evropa kup u snowboardu učestvovat će takmičari iz svih zemalja bivše Jugoslavije i Švedske i Južnoafričke Republike (46 učesnika). Takmičenje će se realizirati u dvije discipline: big air (takmičenje u skokovima na velikoj skakaonici, pri kojima se ocjenjuje tehnika, dužina i visina skoka ) i slope style (takmičenje u vožnji preko vještačkih elemenata i skokova).

"Izvršili smo sve pripreme u saradnji s firmom ZOI '84. koja nam je pružila tehničku potporu za organizaciju takmičenja, izgradnju Snowboard parka, koji će nakon takmičenja biti pušten na upotrebu svim posjetiocima Olimpijskog centra, a omogućit će i bh. takmičarima da se počnu pripremati za nastupe na sljedećim takmičenjima", kazao je Biogradlić.

Nikša Madirazza, tehnički delegat FIS-a, kazao je da je trka organizovana na najvećem mogućem nivou. "Svi zahtjevi sigurnosti i organizacije su organizirane s visokim standardima Evropskog kupa", kazao je on.

Generalni sekretar Ski-saveza BiH Zlatko Hrnjić rekao je da je Evropa kup u snowboardu takmičenje najvišeg ranga u zimskim sportovima koje je do sada održano u BiH te su za njegovo dobijanje izvršene opsežne pripreme i lobiranja u međunarodnim institucijama. Slijedeća razina takmičenja je svjetski kup i ovo je neophodan put do tog cilja, kazao je Hrnjić.

"Prvi put u historiji ove planine, a i BiH na jednoj planini na dvije lokacije imamo dva međunarodna takmičenja. To pokazuje koliko je ovaj centar snažan i koliko smo detaljno sve pripremali", kazao je Hrnjić dodavši da Bjelašnica nije samo planina za rekreativce nego i planinana za visoko organizirana takmičenja.

Vezano: Ski trka "Djeca za mir u svijetu"

Evropa kup u snowboardu će biti održan u Snowboard parku na Štinjem dolu u 10 sati. U subotu je na programu takmičenje u big airu, a u nedjelju u slope styleu, kazao je na pres-konferenciji predsjednik Snowboard kluba "Free Style" Ismar Biogradlić.

Program:

5. februar : 12:00 – 14:00 Big Air trening

6. februar : 10:00 - 11:00 BA trening
11:30 BA kvalifikacije
13:30 BA finale
15:00 – 15:50 Slope Style trening

7.februar : 10:00 – 11:30 Slope Style trening
11:30 – 12:30 Slope Style kvalifikacije
12:30 - finale

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije