Dvije skakaonice za zemlju bez skakača

Radiosarajevo.ba
Dvije skakaonice za zemlju bez skakača

Foto: RadioSarajevo.ba

U VIP salonu Olimpijske dvorane Zetra u srijedu je prezentovan projekat koji bi u budućnosti trebao obogatiti ski centar Igman i Bjelašnica.

Riječ je o izgradnji novih skakaonica na mjestu starih na Igmanu, a projekat bi koštao između 7 i 10 miliona eura.

Foto: RadioSarajevo.ba

Na početku prezentacije direktor KJP ZOI '84 Nedžad Ajnadžić rekao je kako za realizaciju projekta postoje dvije opcije. Jedna povlačenje sredstava iz Evropske unije i nepovratnih sredstava iz IPA fondova, a druga solucija je partner iz Austrije koji je spreman da finansira nepovratna sredstva.

Za realizaciju ovakvog projekta biće potrebna saglasnost lokalne zajednice, Kantona, Federalnog ministarstva prostornog uređenja te arhitekte koji je radio postojeće skakaonice.

“Nije moguće rekonstruisati sadašnje skakaonice jer su u jako lošem stanju. Zato je najbolja varijanta da se izgradi nova koja bi se baš kao i sadašnja u potpunosti uklopile u prirodu”, rekao je Gernot Ritter, arhitekt iz Austrije.

Planirana je izgradnja posebne platforme po kojoj bi se do vrha skakaonica moglo stići i automobilom.

Foto: RadioSarajevo.ba

Arhitekte iz Austrije su naglasak prilikom prezentacije skakonica stavili na razvoju turizma, jer se takmičenja na skakaonicama mogu održati do dva puta godišnje. Naglasak je stavljen na restoran koji bi se nalazio u vhru skakaonica odakle bi se pružao pogled na ljepote olimpijskih planina.

Foto: RadioSarajevo.ba

Izgradnja skakaonica kako je Gernot Ritter rekao za RadioSarajevo, mogla bi biti gotova u jednoj godini.

"Ako bi se sa radovima počelo na proljeće, skakaonice bi bile spremne za takmičenja već za sljedeću zimu. Razlog ovako brze realizacije izgradnje ovih skakaonica leži u činjenici da su večina dijelova već fabrički napravljena, tako da bi dijelove u Sarajevu trebalo samo sastaviti", rekao je austrijski arhitekta Gernot Ritter za RadioSarajevo.ba.

Austrijski arhitekt je rekao kako će skakaonice biti izgrađene po pravilima FIS-a. Skakaonice će biti od 120 i 90 metara. Na području Malog polja za vrijeme takmičenja će moći prisustvovati i do 50.000 gledalaca. Jedan dio tribina će se moći transformirati tako da se prostor može koristiti i u druge svrhe.

Foto: RadioSarajevo.ba

Ako projekat bude realizovan arhitekti su planirali da u budućnosti natkriju dio tribina i dio gdje doskaču skakači. Ovaj sport ide u tom pravcu da će zahtjevati takvu infrastrukturu. Izgradnjom takvog krova skakači bi nakon skoka ulazili u natkriveni dio. To je dobro i za gledaoce koji će biti na konstantnoj temperaturi bez izlaganja vjetru.

"Nama je u interesu da se probudi Olimpijski grad i da se obnovi njegova infrastruktura. Zajedno možemo mnogo uraditi na marketinškoj strategiji kako bi privukli turiste. Cilj nam je da ovaj projekat bude turistička atrakcija tokom cijele godine, bez obzira da li se održavaju takmičenja ili ne", rekli su austrijske arhitekte.

Nadamo se da će organizator KJP ZOI '84 tokom realizacije ovog projekta biti ažurniji, nego što su bili na prezentaciji kada nisu osigurali prevodioca sa njemačkog na naš jezik.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije