Drugo zlato za Mariu Riesch

Radiosarajevo.ba
Drugo zlato za Mariu Riesch


Slalom (Ž)
- Njemica Maria Riesch osvojila je zlato u, posljednjoj disciplini ženskog alpskog skijanja, slalomu. Na ovogodišnjim ZOI za nju je ovo drugo zlato nakon superveleslaloma.

Srebrnu medalju osvojila je Austrijanka Marlies Schild, sa zasatkom 0,43 stotinke, a bronzu svjetska prvakinja Čehinja Šarka Zahrobska (+ 1,01 sekundu).

Bosanskohercegovačka predstavnica Žana Novaković osvojila je 40. mjesto sa zaostatkom 13,06 sekundi, dok Maja Klepić nije završila drugu utrku, nakon što je u prvoj zauzimala 57. poziciju.

Najbolja svjetska skijašica Amerikanka Lindsey Vonn nije uspjela završiti prvu utrku, a braniteljica naslova olimpijske prvakinje Šveđanka Anja Paerson promašila je kapiju u drugoj vožnji.

Biatlon (M) – U štafetnoj utrci biatlona na 4x7,5 kilometara, Ole Einar Bjorndalen donio je Norveškoj zlato, a sebi obezbijedio u drugo mjesto na listi najtrofejnijih olimpijaca.

Na Olimpijskim igrama u Vancouveru osvojio je i srebro u utrci na 20 kilometara, a ovim trijumfom došao je do svoje 11. olimpijske medalje, šeste zlatne.

Norvaeški tim koji su pored Bjorndalena činili Hanevold, Bo i Svendsen trijumfovali su s vremnom od jednog sata 21 minute i 38 sekunde (7 dodatnih metaka).

Drugu poziciju i srebrnu medalju osvojio je austrijski tim u sastavu Eder, Mesotitsch, Landertinger i Sumann, koji je za Norvaežanima kasnio 38,6 (9 dodatnih metaka). Bronzana medalja otišla je u Rusiju, a zaslužili su je Čerezov, Šipulin, Čudov i Ustjugov stigavši na cilj sa zaostatkom od 38,8 (4 dodatna metka).

Hokej (M) – U prvoj polufinalnoj utakmici slavili su Amerikanci protiv Finaca. Finci su u ovom meču deklasirani rezultatom od 6:1.

Svih šest pogodaka Amerikanci su postigli za manje od 13 minuta prve trećine. Amerikanci su bez milosti zadavali poteškoće finskom golmanu Miikka Kiprusoffu, a pogađali su Ryan Malone, Zach Parise, Erik Johnson, dva puta Patrick Kane i na kraju Paul Stastny. Finci su do pogotka koji ih bar malo može utješiti došli u 15. minuti posljednje trećine preko Anttija Miettinena.

Kanada je za protivnika u polufinalnom meču, u kojem je slavila, za protivnika imala reprezentaciju Slovačke. Sa skromnom pobjedom od 3:2 domaći tim je očekivano došao do finala u kojem će se sastati sa Amerikancima. Rasplet ovog turnira, po mnogima je očekivan, s obzirom da će u finalu snage odmjeriti dvije najveće hokejaške sile svijeta.

Finalna utakmica između hokejaških divova, na programu je posljednjeg dana ZOI u Vancouveru, 28. februara, dok će se Finska i Slovačka za bronzanu medalju boriti dan ranije.

Brzo klizanje (M) - Svjetski prvak Charles Hamelin osvojio je olimpijsko zlato na kratkoj stazi od 500 metara, a ujedno i prvu medalju na olimpijadi za Kanadu u ovom sportu.

Drugo mjesto pripalo je Si Sung-Baek iz Južne Koreje, a još jedan kanadski predstavnik popeće se na pobjedničko postolje sa bronzanom medaljom. Riječ je o Francois Louis Tremblay. Kontroverzni američki Apolo Anton Ohno, pobjednik iz Torina, diskvalifikovan je zbog guranja na stazi.

Drugo zlato za Kanađane osvojili su brzoklizači štafete na 5.000 metara u short tracku.
Nadmašili su tako prvake Južnu Koreju koja je završila kao druga, dok se na trećem mjestu, bronzanom medaljom okitila štafeta SAD-a.

Brzo klizanje (Ž) - Wang Meng iz Kine slavila je u utrci na 1.000 metra, čime je svojoj zemlji donijela pobjedu u sve četiri discipline na kratkim stazama. Ona je ranije zadržala titulu na 500 metara, a učestvovala je u osvajanju štafete na 3.000 metara.

Zlato Kini na 1.500 metara donijela je Zhou Yang, koja je bila diskvalifikovana iz finala na 1.000 metara zbog kontakta, iako je u polufinalu postavila novi svjetski rekord.

Wangova je dionicu na 1.000 metara prešla za minut i 29,213 stotinke, ostavivši iza sebe Amerikanku Katherine Reutter na drugom, te Južnokoreanku Park Seung-Bok na trećem mjestu.

Snowboard (Ž) - Olimpijski paralelni veleslalom u snowboardu pripao je Holanđanki Nicolien Sauerbreij koja je u finalu je svladala Ruskinju Ekatarina Iljuhinu, a bronzu je osvojila Austrijanka Marion Kreiner.

Finalna utrka, zanimljiv duel Nicolien i Ekatarine, završen je u korist Holanđanke, iako je nakon prve vožnje bila lošija od suparnice za svega dvije stotinke zaostatka. Ruskinja Iljuhina se odlično borila i u drugoj, ali je do cilja stigla s četvrtinom sekunde zaostatka ,te se morala zadovoljiti srebrom. U borbi za bronzu Kreiner je bez većih problema svladala Selinu Jorg iz Njemačke, kojoj je tako izmakla olimpijska medalja.

Curling (Ž) - U ženskom finalu curlinga Švedska je u vrlo neizvjesnom susretu savladala Kanadu rezultatom 7:6 i tako odbranila svoje zlato iz Torina.

Do samog kraja meča pobjednik je bio neizvjestan, te se regularni dio završio neriješenim rezultatom 6:6 i igra je nastavljena u produžetku. U ovom dijelu slavila je ekipa Švedske, a njene predstavnice ušle su u istoriju kao prva ženska reprezentacija sa dva olimpijska zlata u curlingu.

U susretu za treće mjesto Kineskinje su uvjerljivom pobijedom nad Švicarskom rezultatom od 12:6 došle do svog bronzanog odličja.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije