Dnevnik Olimpijskih igara

Radiosarajevo.ba
Dnevnik Olimpijskih igara

Olimpijske igre u Vancouveru, na žalost, ostat će upamćene po smrti gruzijskog sankaša Nodara Kumaritašvilija. Ipak, za 17 dana trajanja olimpijskih igara svjedočili smo i nekim lijepim istorijskim i uzbudljivim sportskim i životnim pričama.

Heroina igara

Slovenska skijašica trkačica Petra Majdič bila je jedna od glavnih favoritkinja za zlata u utrkama na 30 km i klasičnom sprintu. Slovenka je na treningu nekoliko dana prije utrke doživjela tešku nesreću i pala u devet metara širok i i tri metra dubok ponor kojeg su organizatori propustili propisno ograditi. Pri tome je zadobila četiri slomljena rebra, pneumatoraks i nesvjesticu. Nesvjesna težine ozljeda ipak odlučila nastupiti u sprinterskoj utrci i pothvatom koji će se još dugo prepričavati doskijala do brončanog odličja. Taj joj je nevjerovatan podvig osigurao i nagradu Terry Fox, koja se dodjeljuje sportistima koji svojim osobnim pričama na poseban način utjelovljuju hrabrost i odlučnost.

"Kada su mi priopćili da ću dobiti nagradu Terry Fox tresla sam se kao nikada u životu. Upitala sam se zašto mi se to uopće dogodilo? Zašto? Danas znam. Nijedno zlatno odličje ljude neće inspirirati kao moj pothvat", rekla je heroina igara.

Veliki povratak

Bode Miller stigao je na Zimske olimpijske igre u Torino kao najveći favorit za zlatna odličja u svih pet alpskih skijaških disciplina. Miller je ipak podlegao ogromnom pritisku koji su mu nametali Amerikanci i osvojio tek peto spustaško i šesto veleslalomsko mjesto, te je bio označen najvećim razočaranjem. Amerikanac se onda vratio u velikom stilu i nakon što je u spustu osvojio bronzu, a u superveleslalomu srebro, u superkombinaciji se okitio i najsjajnijim odličjem.

Pet medalja

Norvežanka Marit Björgen najuspješnija je sportistkinja na Igrama. Björgen će kući putovati s tri zlata, srebrom i bronzom.

"Prekrasno je osvojiti pet olimpijskih medalja. Vjerovatno će mi trebati neko vrijeme da shvatim što sam učinila", rekla je presretna skijašica trkačica. Tri zlata osvojila je i Kineskninja Wang Meng u ogledima brzog klizanja na kratkim prugama.

Najimpresivnija prezentacija

Dugo poslije izvedbe Bolera Jayne Torvill i Christophera Deana u Sarajevu 1984. godine umjetničko klizanje nije doživjelo savršenu prezentaciju. U Vancouveru je to uspjelo 19-godišnjoj Korejki Kim Yu-Na, koja je učinila nešto što će teško biti nadmašeno u bližoj budućnosti. U oba je programa, naime, osvojila nikada viši broj bodova, zadivila svijet i suce i postavila novi rekord sa skorom od 150.06. A tek joj je 19.

Rekordi

Apolo Anton Ohno u Vancouveru je stigao do brojke od osam olimpijskih medalja, čime je postao jedan od najboljih short track klizača u istoriji, te najuspješniji američki zimski olimpijac. Ovo su mu bile treće, a vrlo vjerovatno i posljednje olimpijske igre.

Amerikanac Shaun White nadmoćno je slavio već u prvoj rundi snowboard takmičenja u halfpipeu, ali odradio je i drugu, slavljeničku vožnju, u kojoj je izveo najteži trik današnjice nazvan "Tomahawk" i osvojio rekordan broj bodova - 48.4 (najviši mogući je 50). Prvoga je konkurenta iza sebe ostavio na 3.4 poena.

Alpska skijaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država u istoriji je zimskih olimpijskih igara osvojila tek pet medalja (od čega dvije u Torinu 2006. godine), ali je u Vancouveru zato "eksplodirala" i gotovo udvostručila čitav taj kontingent. Bode Miller, Lindsey Vonn, Julia Mancuso i Andrew Weibracht zajedno su osvojili osam medalja, premda su uz malo sreće mogli i do većeg broja.

Ženska hokejska reprezentacija Kanade postavila je rekord u visini pobjede već u prvoj utakmici turnira. S rezultatom 18:0 svladale su izabranu vrstu Slovačke.

Legende

28-godišnji Švicarac Simmon Amman reprizirao je Olimpijske igre u Salt Lake Cityju 2002. godine i okrunio se zlatima na obje skakaonice, postavši time najuspješniji pojedinačni skakač na olimpijskim igrama.

Ole Einar Björndalen dodatno je učvrstio svoj ionako legendaran biatlonski status nastupivši na još jednim olimpijskim igrama i pobijedivši u štafeti 4 x 7.5 km, te bivši srebrni na 20 km. 36-godišnji Björndalen na kontu sada ima šest olimpijskih zlata, tri srebra i jednu broncu.

Andre Lange ponovno se istaknuo u takmičenjima najboljih bobista pobijedivši u dvosjedu nakon što je u Salt Lake Cityju trijumfirao u četverosjedu, a četiri godine kasnije bio prvak u obje discipline.

Pehisti igara

Lindsey Vonn u Vancouver je došla praćena vjerovatno najvećim publicitetom i očekivanjima nacije. Vodeća je skijašica svijeta bila favorit u svih pet disciplina, kandidirala je čak i za pet zlata. No neposredno prije Igara, na treningu u Austriji, teže je pala i ozbiljno natukla potkoljenicu, zbog čega gotovo tjedan dana uopće nije mogla stati na skije. Nevjerovatnu je bol ipak prevladala i doskijala do zlata u spustu i srebra u superveleslalomu, no tada je ponovno doživjela ozljedu, slomivši palac desne ruke u veleslalomu. I s takvom je ozbiljnom povredom odlučila ponovno nastupiti, te se tako našla i na slalomskom startu posljednjeg dana programa, premda je bila svjesna kako teško može ostvariti bolji rezultat.

Nijedan paraolimpijac nikada nije nastupio na redovnim zimskim olimpijskim igrama, a prvi je, na domaćem tlu, trebao postati Brian McKeever. Nesretni se slijepi skijaš trkač za takmičenje u Vancouveru pripremao više godina, da bi ga izbornik reprezetacije na koncu propustio navesti u konačnom popisu rekavši kako "već ima četvorku bolju od njega".

Sven Kramer vjerovatno je jedan od najvećih brzih klizača svih vremena, no na Igrama u Vancovueru ostat će zapamćen po nevjerovatnom gafu koji ga je koštao zlatnog odličja u "maratonu" na 10.000 metara. Kramer je, naime, prvi prošao crtu cilja i već počeo slaviti, kada su ga suci obavijestili da je prošao krivom trakom, slijedeći upute svoga "zbunjenog trenera". "Ljutit sam", samo je kratko uspio prozboriti poslije nemilog događaja.

Neobična priča

Autorica najsmješnije i najneobičnije priče Igara njemačka je brza klizačica Anni Friesinger-Postma. 33-godišnjakinja je, naime, klizala posljednju izmjenu polufinalnog ogleda za svoju državu, no u zadnjem je zavoju izgubila ravnotežu i pala na trbuh. Međutim, predaja nikako nije bila izlaz za Friesinger-Postmu. U posljednjih se nekoliko metara doslovce uspjela dovući, dopuzati do cilja i u posljednji trenutak desnu nogu baciti naprijed kako bi zaustavila vrijeme. Čip koji registrira prolazak kroz cilj nalazi se, naime, u klizaljci. U finalu su, premda bez njenog prisustva, Njemice uzele zlatno odličje.

"Pomislila sam: Ne, ne, padam. Zašto! Mislila sam na to kako će me cure gledati, kako sam čitavoj ekipi srušila snove. No na kraju sam ipak dobila zlato oko vrata, a mislim da će ta medalja zauvijek ostati upisana u istoriju", rekla je presretna klizačica.

Tragedije

Igre u Vancouveru zasigurno će ostati zapamćene po smrti Gruzijca Nodara Kumaritašvilija. Definitivno najveća tragedija Igara zbila se samo nekoliko sati prije svečanog otvorenja, kada je na treningu poginuo gruzijski snakaš. Čitav je svijet poslije tog nemilog događaja proklinjao "stazu smrti" u Whistler Sliding centru, koju su mnogi sportisti označili najbržom i najopasnijom na svijetu. Tragična je pogibija organizatore ipak natjerala na određene rezove i promjene, pa je u konačnici najvjerojatnije spašeno nekoliko života i karijera.

Svakako valja spomenuti i hrabar potez kanadske umjetničke klizačice Joannie Rochette, koja je klizala i osvojila broncu usprkos saznanju da joj je nekoliko dana ranije od srčanog udara preminula majka koja ju je došla bodriti u njenom olimpijskom nastupu. Uz Slovenku Petru Majdič za iznimnu hrabrost i odlučnost nagrađena je priznanjem Terry Fox.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije