Defago zlatni u prvoj disciplini alpskog skijanja

Radiosarajevo.ba
Defago zlatni u prvoj disciplini alpskog skijanja

Spust – Prvo zlato u discipline alpskog skijanja, osvojio je Švicarski predstavnik Didier Defago i to u disciplini spusta.

Sa vremenom od 1:54.31 iza sebe je ostavio Norvežanina Aksel-Lund Svindal, koji je imao samo sedam stotinki zaostatka. Ovom utrkom obojica su se okrunili prvim medaljama na Olimpijskim igrama.

Amerikanc Bodea Millera, nije uspio doći do jedinog odličja koje mu nedostaje u karijeri, olimpijskog zlata, te se sa samo devet stotinka zaostatka za Defagom morao zadovoljiti bronzanom medaljom.

http://www.youtube.com/watch?v=m9v51xf1Ajk


Skijaško trčanje (m) – Najsjajnije odličje u skijaškom trčanju u discipline 15 kilometara slobodnim stilom, osvojio je Švicarac Dario Cologna u vremenu od 33:36,3.

Uvjerljivom pobjedom prvi je Švicarac koji se okitio olimpijskim zlatom u ovoj discipline. Sa čak 24,6 sekundi zaostatka iza sebe je ostavio drugoplasiranog Talijana Pietro Piller Cottrera, a bronzani na ovom takmičenju bio je Čeh Lukas Bauer sa zaoistatkom od 35,7 sekundi.

Bosanskohercegovački predstavnik Mladen Plakalović zauzeo je 78. poziciju od 95 takmičara. Mladen je otrčao stazu u Olimpijskom parku za 39:41,4.

"Mladen Plakalović je napravio izvanredan rezultat u trci na 15km slobodnim stilom.Od 96 takmičara koliko je bilo na startu, Mladen je trku završio kao 78. plasirani takmičar. U ovoj utakmici pobjedio je znatan broj takmičara koji su na FIS listi do sada bili plasirani ispred njega. Startovao je 83. i obzirom da se startovalo po FIS rang listi, nadmašio je svoj dosadašnji plasman. Cijelu trku je odvezao u dobrom ritmu i jakom tempu. Ovom trkom Mladen je završio takmičenje na Olimpijskim Igrama u Vankuveru sa osvojena 144,86 FIS boda, time će popravit svoj plasman na FIS rang listi", rekao je Mladenov trener Dragan Jeftović.

Skijaško trčanje (ž) – Zlato za Švedsku u utrci na 10 kilometara slobodnim stilom u skijaškom trčanju osvojila je Charlotte Kalla vremenom od 24:58:4.

Trenutno devetoplasirana Šveđanka u ukupnom poretku Svjetskog kupa, bila je brža 6.6 sekundi od drugoplasirane Estonke Kristine Smigun-Vaeh, dok je se sa 15,9 sekundi zaostatka za prvoplasiranom, bronzanu medalju odnijela Norvežanka Marit Bjørgen.

Glavna favoritkinja u ovoj discipline Poljakinja Justyna Kowalczyk, vodeća u ukupnom poretku svjetskog kupa, zauzela je tek petu poziciju.

Najmlađa bosanskohercegovačka predstavnica na Olimpijadi u Vancouveru Tanja Karišik zauzela je 72. mjesto. Tanja je nakon prvih pet kilometara zaostajala za Charlottom Kallom 3 minute 12 sekundi, a 10 kilometara je prešla za 31 minutu 30 sekundi i četiri stotinke.

Tanja je iza sebe ostavila šest skijašica-trkačica.

Snowboard cross - Američki predstavnik Seth Wescott u napetoj završnici ipak je uspio odbraniti zlato iz Torina u Snowboard crossu.

Do finalne borbe došli su dva Amerikanca – pored zlatnog Setha tu je bio i Nate Holland, koji je utrku završio na četvroj poziciji. Kanađanin Mike Robertson osvojio je srebrenu dok je treće mjesto na pobjedničkom postolju zauzeo Francuz Tony Ramoin

Umjetničko klizanje - Kineski par Xue Shen i Hongbo Zhao osvojio je zlatnu medalju na ovogodišnjoj Olimpijskoj smotri u Vancouveru, osvojivši 76,66 bodova, čime su postavili i novi rekord.

Njihovi sunarodnjaci Qing Pang i Jian Tong, došli su do srebrnog odličja, a pored Kineza na pobjedničkom postolju našli su se njemački predstavnici Aliona Savčenko i Robin Szolkowy osvojivši bronzano odličje.

Zanimljivo – Japanska sankašica Aya Yasuda diskvalifikovana je sa takmičenja na Olimpijadi zbog prekomjerne težine.

Iako je dvadesetsedmogodišnja Yasuda teška samo 60 kilograma, problem zbog kojeg je diskvalifikovana je u preračunavanju oko korištenja dodatne opreme, sankašima neophodne za održavanje ravnoteže.

Najviša dopuštena težina dodatne opreme iznosi 13,1 kilogram, a sudije su ovoj Japanki nakon nastupa izmjerili 13,3 kilogra dodatne težine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije