Blackhawksi otvorili finale pobjedom (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Blackhawksi otvorili finale pobjedom (VIDEO)
Foto: Getty

Ako je prva utakmica naznaka onoga što će nam ponuditi Chicago i Philadelphia u finalu Stanley Cupa, onda nas očekuje pravi spektakl. Blackhawksi su noćas slavili rezultatom 6:5, u dvoboju koji je imao sve što hokej na ledu čini tako zanimljivim.

Pogodak Tomasa Kopeckyja 11 i pol minuta prije kraja zaključio je jednu nevjerovatnu večer i donio Chicagu prvi od četiri poena potrebna za osvajanje Stanley Cupa. U prvoj utakmici finalne serije Blackhawksi su na svom ledu rezultatom 6:5 pobijedili Philadelphia Flyerse, a ono što su ove dvije ekipe odigrale noćas još će se godinama prepričavati među ljubiteljima hokeja. Jer, bio je to dvoboj potpuno netipičan za finale.

Utakmicu su bolje otvorili gosti. U sedmoj minuti Flyerse u vodstvo dovodi Leino, čiji je pogodak inicirao pravi vatromet na ledu United Centra. Golovima Brouwer i Bollanda domaćini su vrlo brzo okrenuli rezultat u svoju korist, no Flyersi su u završnici uvodne trećine odgovorili s dva nova pogotka (Hartnell i Briere) i na prvi odmor otišli s prednošću 3:2.

Odmah po povratku na led Sharp je ponovno vratio stvari na početak, prije nego je Betts pogodio za novo, pokazat će se na kraju i posljednje vodstvo Flyersa na ovoj utakmicu. Versteeg i Brouwer su u roku od šest minuta 3:4 pretvorili u 5:4 za Chicago, ali ni to nije slomili goste, koji preko Ashama dolaze na 5:5 u završnici još jedne lude trećine.

http://www.youtube.com/watch?v=IiJGRG1kUJs


Taj rezultat na semaforu je stajao do već spomenutog gola Kopeckyja, koji se na kraju prometnuo u junaka Blackhawksa. Da stvar bude zanimljivija, Čeh nije trebao ni igrati ovu utakmicu, ali uskočio je u zadnji čas zbog ozljede Ladda.

Inače, bila je ovo prva utakmica finala s 11 golova nakon 1992. godine, a to je upravo godina kada su Blackhawksi posljednji put igrali finale Stanley Cupa. I taj dvoboj također je okončan rezultatom 6:5, ali Chicago je tada led napustio poražen - bolji su bili Pittsburgh Penguinsi, kojima je ta pobjeda donijela drugi uzastopni naslov.

I za kraj, još jedan nevjerojatan pogodak. Niti jedan od 31 noćašnjeg poena (11 golova i 20 asistencija) nije stigao od igrača prve linije, što je zaista teško povjerovati. No, cijela ova večer bila je upravo takva, nevjerojatna.

Druga utakmica finalne serije na rasporedu je u ponedjeljak, također u Chicagu.

NHL rezultati, subota:

Finale Stanley Cupa: Chicago - Philadelphia 6:5 (1-0)

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije