Antiolimpijske demnstracije u Vancouveru

Radiosarajevo.ba
Antiolimpijske demnstracije u Vancouveru

Nekoliko hiljada demonstranata održalo je u Vancouveru antiolimpijske demonstracije sa sloganom "Vratite nam ulice", a onda se krenulo ka stadionu na kom je održana ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Stotine policajaca zadržalo ih je preko puta stadiona BC Place na kome je bila manifestacija. Demonstranti su oko dva sata stajali ispred kordona, došli su oko sat vremena prije otvaranja Olimpijskih igara i ostali skoro do kraja defilea reprezentacija.

Neki demonstranti su bacali štapove sa transparenata, flaše sa vodom i dijelove barikada ka policajcima.

Jedini odgovor policije bilo je guranje u nekoliko navrata, da bi ih potisnuli koji metar nazad. Demonstracije je održala organizacija koja je dio udruženja zvanog "Mreža otpora olimpizmu" (Olympic Resistance Network), koji okuplja razne grupe sa različitim ciljevima, ali sve imaju olimpijski pokret za metu.

Najistaknutije među njima uključuju nekadašnje urođenike Indijance, koji žele da povrate svoje vlasništvo (slogan "Bez Olimpijade na ukradenoj drevnoj zemlji"), kao i one koji su bijesni što se toliko novca troši na Igre, a ne na jeftinije stanovanje ("Domovi, ne Igre").

Tu su i čuvari životne sredine, borci protiv siromaštva i oni koji se ljute što se novac troši na popravku puteva. Najviše gnjeva usmjereno je ka političarima i korporacijskim sponzorima.

Među demonstrantima bila je i grupa koja se već buni protiv Igara u Sočiju 2014. godine. Zbog broja atkivista na ulicama, Olimpijska baklja morala je dva puta da mijenja trasu kretanja.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije