84-e je pao snijeg i skupio se čitav svijet

Radiosarajevo.ba
84-e je pao snijeg i skupio se čitav svijet


Sarajevo je na današnji dan prije tačno 26 godina bilo centar svijeta. Četrnaeste Zimske olimpijske igre održavale su se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Sarajevo je 1978 domaćinstvo dobilo ispred japanskog Sappora i švedskih gradova Faluna i Göteborga.

Vezano:
Hasan Fazlić: Karikature posvećene ZOI '84
Hasan Fazlić: Čampraz, moja olimpijska zbirka

Jugoslavija je bila prva socijalistička zemlja koja je postala domaćin najveće svjetske sportske smotre. Organizacija Igara koštala je 142,6 miliona dolara, od čega je polovina prihoda bila je ostvarena prodajom prava na TV prenos koji je pratilo oko dvije milijarde ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=eEbL3i-AC80


U svrhu igara sagrađen je veliki broj impozantnih objekata, 2850 novoizgrađenih stanova, brojni hoteli i ostala infrastruktura. U izgradnji, osiguranju i samoj organizaciji Igara učestvovalo je 10.450 volontera.

Sarajevska Olimpijada bila sjajna prilika da se grad predstavi i u drugačijem svjetlu nego što ga pamte u svijetu. Glavni grad naše zemlje do tada je bio poznat po atentatu na Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine što je bio povod Prvog svjetskog rata.

"Volimo Jureka, više nego bureka"

Ovo su prve OI kojima je predsjedavao Juan Antonio Samaranch, Igre je na stadionu Koševo otvorio Mika Špiljak, predsjednik Predsjedništva SFRJ.

http://www.youtube.com/watch?v=aChfYWm7bdg


Na XIV OI učestvovalo je 1272 sportista iz 49 zemalja koji su se takmičili u deset sportova. Najuspješniji su bili sportisti iz Istočne Njemačke sa 9 zlatnih, 9 srebrnih i 6 bronzanih medalja. SSSR je imao najveći broj osvojenih medalja, čak 25 od čega je 6 bilo zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih. Na trećem mjestu ispred dominantnih istočnoevropskih zemalja bile su Sjedinjene Američke Države sa 8 osvojenih medalja.

Za Jugoslaviju je ipak najblistaviji momenat bio kada je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu. To je bila prva medalja na ZOI za Jugoslaviju, a koliko je Sarajlijama značila govore i poznate parole "Volimo Jureka, više nego bureka".

Najveće zvijezde sarajevske Olimpijade bili su učesnici u umjetničkom klizanju, a zlatnu medalju u plesu osvojio je britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean. To je za Britance ujedno i jedina medalja na ovim igrama.

http://www.youtube.com/watch?v=p2Va8plI3Ro


Najuspješnije sportistkinje Olipijade sa po četiri osvojene medalje bile su Karin Kania (dvije zlatne i dvije srebrne) i Marja-Liisa Kirvesniemi (sa 3 zlatne i jednom bronzanom medaljom).

Olimpijske igre u Sarajevu ostat će upamćene i po tome što su po prvi put predstavljeno sjedeće skijanje za amputirce.

Vučko

Maskotu XIV ZOI izabrali su čitaoci jugoslovenskih novina. Pobednik među 6 finalista bio je Vučko, mali vuk, kojeg je dizajnirao slovenački dizajner i crtač Jože Trobec. Vučko je simbolizovao želju ljudi da se sprijatelje sa životinjama. MOK želio je da Vučkopromijeni predrasude o vuku kao zastrašujućoj i krvožednoj životinji.

U finale za izbor maskote ušli su još vjeverica, jagnje, divokoza, bodljikavo prase i grudva snega.

Tadašnji predstavnik Olipijade Juan Antonio Samaranch je zatvorio Igre uz konstataciju da su to najbolje organizovane OI do tada i poznatu rečenicu "Doviđenja drago Sarajevo".


samir, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije