13. februara na ZOI u Vancouveru

Radiosarajevo.ba
13. februara na ZOI u Vancouveru


Foto: Reuters

Skijaški skokovi - Prvo takmičenje za medalje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Vancouveru bilo je takmičenje u skijaškim skokovima, a prvi sportista koji se okrunio zlatnom medaljom jeste švicarski skijaš-skakač Simon Ammann.

Na maloj skakaonici u Whistler Olympic Parku, sa skokovima od 105 i 108 metara i 276.5 osvojenih bodova Ammann, koji je i trenutno vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa došao je do prvog zlata u Vancouveru. Drugu medalju odnio je Poljak Adam Malysz sa sedam bodova manje od prvoplasiranog (103.5 i 105m), dok je bronzano odličje osvojio Austrijanac Gregor Schlierenzauer skokovima od 101.5 i 106.5 metara

Biatlon – Zlato u biatlonu, disiplina sprint 7,5 km, na kojem je nastupila i naša olimpijka Tanja Kraišik, osvojila je Slovakinja Anastazia Kuzmina. S vremenom od 19:55.6 bila je bolja od drugolasirane Njemice Magdalene Neuner sa skoro dvije sekunde zaostatka, dok je medalju, ali onu bronzanu osvojila Francuskinja Marie Dorin.

Naša predstavnica zauzela je posljednje 88. mjesto sa vremenom 25:24.1. Već na prvom ležećem gađanju Tanja je imala dva penala i zaostajala +2:36.9, dok se zaostatak nakon drugog gađanja, kada nije imala promašaja čak udvostručio. Ali, ipak “važno je učestvovati”!

Brzo klizanje – U utrci na 5000 metara zlato je osvojio Holanski brzoklizač Sven Kramer. Vremenom od 6:14.60 postavio je i novi olimpijski rekord u ovoj discipline, koji je preuzeo od svog sunarodnjaka Jochem Uytdehaage osvojenog u Salt Lake Cityju 2002. Srebrenu medalju osvojio je Južnokorejac Seung-Hoon Lee sa dvije sekunde i 35 stotinki zaostatka za Krameorom, a trećeplasirani je bio Rus Ivanu Skobrevu.

U utrci na 1500 metara zlatnu medalju je osvojio Južnokorejac Lee Jung-Su. Srebrna i bronzana medalja pripale su Amerikancima Antonu Ohnou i J.R. Celskiju. Korejci su pred kraj finalne utrke upropastili šansu da osvoje sve tri medalje, pošto se osvajač srebrene medalje sa prethodnih ZOI - Lee Ho-Suk sudario sa Sung Si-Bakom, tako da su njih dvojica otpali a Lee Jung-SU je izbegao pad i kroz cilj ipak prošao prvi.

Akrobatsko skijanje – Amerikanka Hannah Kearney osvojila je zlatnu medalju u disciplini akrobatskog skijanja na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Srebrna medalja pripala je domaćoj takmičarki Jennifer Heil. Kearney je zlato osvojila sakupivši 26,63 boda, Heilova je bila druga sa zaostatkom od 0.94 boda, dok je bronzanu medalju osvojila još jedna Amerikanka Shannon Bahrke.

Odgođeno – Vremenske “neprilike”, kiša, visoke temperature, nedostatak snijega su onemogućile da se utrke ženske superkombinacije, te spust za skijaše, održe u predviđenom terminu.

Zbog ovakvih vremenskih prilika, nisu bili mogući treninzi sportista u ovim disciplinma, te se muški spust predviđen za 13. februar, te superkombinacija koja je trebala biti održana 14. februara odgađa, najvjerovatnije za 15. februar.

Zanimljivost – Na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru šestero sportista će se, čak i ako ne osvoje nijednu medalju u narednim danima, upisati u rekordere.

Naime, riječ je o sportistima, kojima je ovo šesti put da nastupaju na olimpijskim igrama po čemu su, među ostalim učesnicima ovogodišnje sportske smotre, apsolutni rekorderi. A zanimljivo je i to da je prvi nastup svih šest “rekordera” na OI bio u Albertvilleu, 1992. godine.

Riječ je o lihtenštajnskom alpskom skijašu Marco Büchelu, japanskom skijašu-skakaču Noriaki Kasaiu, latvijskom biatloncu Ilmars Bricisu, estonskom skijašu-trkaču Andrus Veerpalu, ruskom sankašu Albert Demčenko, te jedinoj dami među njima, latvijskoj sankašici Ani Orlovoj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije