Federalni sud / Zvanično: Evo koji su razlozi zbog kojih je deportovan Novak Đoković

20. 01. 2022. u 07:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Novak Đoković je poslije 11 dana agonije deportovan iz Australije.

Federalni sud Australije konačno je saopštio razlog za ukidanje vize.

Đokoviću uskraćeno je da brani titulu na Australian Openu, odnosno da napadne 10. trofej u Melbourneu i rekordnu, 21. Grand Slam titulu.

Federalni sud je u četvrtak rano ujutru, u 6.15 sati po našem vremenu, saopštio tačne razloge Novakove deportacije, odnosno odbijanja žalbe.

"Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razriješenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni. Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge.

Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih dijelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes - navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Sud je dodao još jedan detalj.

"Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116. da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu", navodi se. 

Razloge je sudija James Alsop saopštio na sudu.

Inače, Alsop je jedan od trojice sudija koji je odlučio da Đokoviću bude ukinuta viza poslije 11 dana agonije i šest dana boravka u pritvoru.

Navedeno je da je ministar Alex Hawke iskoristio svoje diskreciono pravo da deportuje Novaka, ali i da se sa odlukom odugovlačilo jer je on spremao opširnu dokumentaciju kojom bi to potkrepio.

"Gospodin Đoković i njegovi savjetnici, pošto su upoznati sa ministrovim namjerama, dostavili su ministru materijal i podneske o tome zašto ovlašćenje iz s 133C(3) ne bi trebalo da se primijenjuje. Kasno u petak, 14. januara 2022, ministar je iskoristio svoje ovlašćenje da ukine vizu po osnovu člana 133C(3). Dopisom od tog dana, ministar je obavijestio gospodina Đokovića o toj odluci i dao obrazloženje na deset stranica", navodi se u odluci.

Đoković se nakon deportacije iz Australije trenutno nalazi u Beogradu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)