Zagrepčanka završila karijeru Serene Williams: Amerikanka se u suzama oprostila od tenisa

0
Radiosarajevo.ba
Zagrepčanka završila karijeru Serene Williams: Amerikanka se u suzama oprostila od tenisa
Foto: EPA-EFE / Serena Williams

Ajla Tomljanović (Hrvatica koja nastupa za Australiju) je u epskom meču 3. kola US Opena pobijedila Serenu Williams 7:5, 6:7, 6:1 i tako završila karijeru najveće teniserke u historiji.

Rođena Zagrepčanka koja od 2014. godine igra pod australskom zastavom odigrala je nevjerovatan meč u nemogućim okolnostima pred 30.000 ljudi na stadionu Arthur Ashe te uspjela slomiti Serenu u trećem setu.

Williams je servirala za prvi set kod rezultata 5:3, ali je Tomljanović u desetak minuta nanizala četiri gema i uspjela okrenuti set te utišati publiku. No Serena je odgovorila na isti način. Brzo je povela 4:0 u drugom setu pa u maratonskom gemu od 15 minuta pri vodstvu 5:2 propustila četiri set-lopte te je onda ponovo izgubila servis za set.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Skandal na US Openu: Francuz usred meča spakovao stvari i namjerno pustio rivala?

Skandal na US Openu: Francuz usred meča spakovao stvari i namjerno pustio rivala?

U tie-breaku je vodila 4:1, Tomljanović je došla do 4:4, ali je onda Serena odigrala tri fantastična poena i uspjela izjednačiti. Kad je Williams u prvom gemu trećeg seta napravila brejk i imala 40:15 na svoj servis činilo se da je Tomljanović slomljena.

No odgovor australske Hrvatice bio je nevjerovatan. Tomljanović je nanizala pet gemova, a Serena je posljednji otpor pružila u posljednjem gemu meča. Prije nego što je izgubila, Serena je na nevjerovatan način spasila pet meč-lopti, onda propustila dvije brejk-lopte, pa je na šestu meč-loptu poslala forhend u mrežu. Serena je nakon meča prva dala izjavu na terenu i vrlo brzo briznula je u plač.

"Hvala vam svima, a najviše mojim roditeljima i obitelji. Venus, mene ne bi bilo da nije bilo tebe, hvala i tebi. Hvala svima koji su ikad u životu viknuli: 'Naprijed, Serena!' Bila je ovo luda vožnja. Hoću li se predomisliti? Čisto sumnjam, ali nikad ne znaš", rekla je Serena nakon meča, piše Index.

Ako je ovo zaista kraj, 40-godišnja Serena Williams odlazi u penziju sa 73 pojedinačne titule, 23 Grand Slam naslova te četiri zlatne olimpijske medalje. Provela je 319 sedmica na prvom mjestu WTA ljestvice, a samo od turnira zaradila je 94 miliona dolara. Konačni omjer u karijeri joj je 858-155.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije