US Open: Federer i Del Potro u Finalu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
US Open: Federer i Del Potro u Finalu (VIDEO)

Švicarac Roger Federer pobijedio je Srbina Novaka Đokovića 7:6(3), 7:5, 7:5 u polufinalnom meču US Opena kojem bi i najžešći kritičari teško mogli pronaći bilo kakvu zamjerku.

Meč je bio odličan, uživanje za teniske sladokusce, a poen kojim je Federer izborio tri vezane meč lopte u 12. gemu trećeg seta mnogi će portretirati kao ''najbolji poen u istoriji tenisa''. Federer je izašao na mrežu, a Đoković ga je, kako se činilo, svladao odličnim lobom. Međutim, Švicarac je u punom sprintu prema lopti uspio odigrati spektakularni udarac iza osnovne crte kroz noge i proći preneraženog Đokovića na mreži! Odigrao je u jedini nebranjeni dio terena.

http://www.youtube.com/watch?v=UGXle4tuhxs


"Bio je to vjerojatno najbolji udarac koji sam odigrao u životu. Bila je teška pozicija, nisam imao što izgubiti", priznao je i Federer.

"To je nevjerojatno", dodao je nakon što je pogledao ponovljenu TV snimku.

Na meč loptu je odigrao forhend winner nakon Đokovićevog drugog servisa. Ostvario je svoj šesti uzastopnji plasman u finale US Opena, a za naslov će igrati protiv Argentinca Juana Martina Del Potra, protiv kojeg ima 6:0 u karijeri. Del Potro je u jedini ravnopravni meč protiv Federera odigrao u polufinalu Roland Garrosa. Argentinac je tada imao 2:1 u setovima, ali je Federer ipak slavio u pet setova.

Del Potro je trećom uzastopnom pobjedom protiv Španca Rafaela Nadala izborio plasman u svoj prvi finale na Grand Slam turnirima.

Del Potro je u prvom polufinalnom meču na US Openu deklasirao Nadala 6:2, 6:2, 6:2 nakon 2 sata i 20 minuta igre. Kao što smo spomenuli, to mu je bila treće pobjeda u nizu protiv Nadala, nakon što je Španac dobio prva četiri međusobna sraza. Posljednji od njih ove godine u Indian Wellsu, a nakon toga je Del Potro bio bolji u Miamiju i u Montrealu.

Dakle, i tri prethodna meča odigrali su na betonu, kao i ovaj u New Yorku, u kojem je Argentinac, kao što sugerira i rezultat, bio apsolutni vladar na terenu od prvog do posljednjeg poena.

Od početka je zaigrao s maksimalnim rizikom, a na njegove razorne servise i udarce s osnovne crte Nadal jednostavno nije imao nikakav odgovor. Usto, Španac je napravio i 27 neforsiranih pogrešaka, Argentinac samo jednu više, što je bilo krucijalno s obzirom da je Del Potro daleko više riskirao sa svojim udarcima nego Nadal.

http://www.youtube.com/watch?v=cM4tUKam-ZM


Del Potro je imao ukupno 14 izravnih poena više, a tek bi brojka forsiranih pogrešaka, koja se ne nudi u statistici, do kraja pokazala koliko je Argentinac u ovome meču bio dominantniji.

Valja podsjetiti da je Španac ove godine nakon Roland Garrosa pauzirao duže od dva mjeseca zbog problema s koljenima, a u New Yorku se tužio na bolove u trbušnom zidu.

Del Potro je postao prvi Argetninac koji se uspio kvalificirati u finale US Opena nakon Guillerma Vilasa 1977. godine, koji je tada i osvojio turnir.

Federer će u ponedjeljak tražiti priliku za svoj 16. Grand Slam turnir, te treći u nizu, nakon Roland Garrosa i Wimbledona, a na US Openu će pokušati stići do šestog uzastopnog naslova, što je posljednji uspio učiniti Bill Tilden od 1920. do 1925. godine.

Zanimljivo da će Del Potro biti šesti različiti protivnik Federeru u njegovom šestom uzastopnom finalu u New Yorku. Lleyton Hewitt, Andre Agassi, Andy Roddick, Novak Đoković i Andy Murray morali su čestitati veličanstvenom Švicarcu, Juan Martin del Potro pokušat će izbjeći njihovu sudbinu.

US Open, polufinale:

Federer (1) – Đoković (4) 7:6(3), 7:5, 7:5

Del Potro (6) – Nadal (3) 6:2, 6:2, 6:2

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije