Sudija koji je diskvalifikovao Đokovića opisao tok razgovor sa Novakom

Radiosarajevo.ba
Sudija koji je diskvalifikovao Đokovića opisao tok razgovor sa Novakom
Foto: EPA-EFE / Novak Đoković

Novak Đoković je diskvalifikovan sa US Opena odlukom glavnog sudije turnira Soerena Friemela, koji je poslije skandala koji je obilježio ovaj Grand Slam objasnio kako je tekao razgovor njega i najboljeg tenisera svijeta.

Nakon što je, nezadovoljan izgubljenim poenom u završnici prvog seta sa Pablom Carreno-Busta, glavnom arbitru US Opena objasni da nije bilo nikakve zle namjere u potezu koji je Novak izveo.

Milosti, međutim, nije bilo za Đokovića, iako zvanična pravila predviđaju diskreciono pravo supervizora i sudije da odluče koga će i zbog kog prekšaja da diskvalifikuju.

"Na kraju krajeva, jeste tačno da postoji diskreciono pravo (odlučivanja oko diskvalifikacije) za svaki prekršaj Pravila Grand slama, ali mislim da ovdje nisu postojale nikakve šanse da se dogodi bilo koja druga odluka nego da on bude izbačen sa turnira" rekao je Friemel, prenosi Blic.

Tome je dodao i sljedeće:

"Ovo stoga jer su činjenice bile tako čiste, tako očigledne - linijska sutkinja je vidljivo bila povrijeđena, a Novak je bio bijesan. On je neodgovorno, bijesno poslao lopticu iza sebe i, kada se sve uzme u obzir, nije ni moralo da se koristi neko diskreciono pravo (na izuzetak od kazne, odnosno njeno propisivanje)", istakao je glavni sudija US Opena.

To baš i nije potpuno u saglasju sa pravilima, jer se isključenje sa turnira donosi isključivo na način na koji je donijeto - odlukom glavnog sudije i supervizora, a ne po automatizmu.

Uostalom "pogađanje sudije (ili nekog drugog) lopticom" je u pomenutim Pravilima Grand Slama svrstano u odjeljak "zloupotreba loptice" i za to su sankcije isključivo novčane, kao i eventualno oduzimanje poena ili javna opomena, a diskvalifikacija se može (ali ne mora) izreći za taj ili bilo koji drugi prekršaj samo ako to požele i sudija i supervizor.

Uostalom, prije desetak dana se dogodio sličan slučaj u New Yorku - a sve se završilo samo usmenom opomenom.

Friemel kaže da se nalazio u kancelariji za sudije kada se incident desio, pa je morao da istraži šta se sve dogodilo prije donošenja konačne odluke. "Bilo je fer da se Đokoviću da šansa da se brani", kaže i dodaje sljedeće:

"Sve činjenice su najprije objasnili sudija meča i Grand Slam supervizor. U ovakvim situacijama je naročito važno da smo 100 odsto sigurni šta se tačno desilo. Naročito jer sam ja bio u kancelariji u vrijeme incidenta. Ali, činjenice su utvrđene i onda sam morao da razgovaram i sa Novakom Đokovićem, da njemu pružim šansu da kaže svoje viđenje cijele situacije. Ipak, na osnovu činjenice da je snažno udario lopticu koja je sutknju pogodila u grlo, zbog čega je bila u bolovima, donijeta je odluka da on bude diskvalifikovan", rekao je Friemel.

Upitan šta je Đoković govorio u svoju odbranu, odgovorio je ovako:

"On je tvrdio da nije pogodio sudiju namjerno. Rekao je 'da, bio sam bijesan, udario sam lopticu, pogodio sutkinju, to stoji, ali nisam to htio da uradim, nije bilo namjerno i ne treba da me zbog toga diskvalifikujete'. Mi smo se složili da on to nije uradio sa namjerom, ali su činjenice takve da on jeste pogodio sudiju i da je ta žena bila vidljivo povrijeđena", istakao je glavni sudija US Opena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije