Pokušaj ubistva na Wimbledonu: Da li je teniserka namjerno otrovana

Radiosarajevo.ba
Pokušaj ubistva na Wimbledonu: Da li je teniserka namjerno otrovana
/ Taylor u bolnici, Foto: Telegraph
Teniserka iz Velike Britanije Gabriella Taylor (18) umalo je umrla dok je prošlog mjeseca učestvovala u juniorskoj konkurenciji na Wimbledonu.

Scotland Yard sada istražuje da li je to bio pokušaj ubistva. Taylor je stigla do četvrtfinala, ali je morala da se povuče iz daljeg takmičenja zbog misteriozne bolesti. Ljekari su isprva mislili da se radi o virusu kojim se možda zarazila dok je igrala na drugim kontinentima. Međutim, nakon što je četiri dana provela na intenzivnoj njezi, ljekari su utvrdili da je zaražena rijetkim oblikom bakterije leptospirozom koja se prenosi preko pacovskog urina.

 

Policija je prošle sedmice pokrenula istragu zbog sumnje da je teniserka namjerno otrovana i to da ne bi mogla dalje da učestvuje na turniru, piše Blic. Jedna teorija je da je ona bila žrtva kriminalne grupe koja se bavi organizovanjem klađenja.

 

Međutim, policija ispituje i da li je neko od njenih rivalki ili njihovih trenera kriv za trovanje.

 

Njeni roditelji Paul i Milena su rekli da je ona bila na ivici smrti. „Prije turnira je bila u odličnoj formi. Bila je skroz zdrava i dobro je igrala. Bila je puna samopouzdanja i nadala se tituli. To je bio njen san. Sve je išlo kako treba. Stigla je do četvrtfinala, a odmah potom je ležala na intenzivnoj na ivici smrti. Kada su nam rekli šta je u pitanju, nismo mogli da vjerujemo“, ispričala je majka mlade teniserke.

 

Leptospiroza je bakterija koju uglavnom prenose životinje i uglavnom izaziva simptome poput gripa. Ali neki sojevi bakterije, kao ovaj koji je zarazio teniserku, mogu da izazovu ozbiljnu bolest i otkazivanje rada organa. Milena Taylor je rekla da je Gabriella za vreme takmičenja najviše vremena provodila u Nacionalnom teniskom centru i da je putovala samo odatle do sportskog kompleksa AELTC u Vimbldonu.

 

„Nalazila se u potpuno zdravom okruženju. Bilo je nemoguće da se tako razboli u tim uslovima. Infekcija ovom bakterijom je tako rijetka u Britaniji da mislimo da nije u pitanju slučajnost. Njene stvari i sportska voda su često bili nenadgledani u prostorijama gdje su boravili igrači i neko je mogao da joj kontaminira piće“, rekla je njena majka.

 

Policija je odnijela na analizu njene stvari, među kojima su i flaše sa voom i drugim pićem na forenzičku analizu.

 

„Policija istražuje mogućnost trovanja s namjerom ugrožavanja života ili izazivanja bolesti. Još uvijek ne znamo gdje je i kada unijet otrov, a žrtva se još uvijek oporavlja. Za sada niko još nije uhapšen“, rekao je portparol Scotland Yarda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije