Počinje Wimbledon jedan od najstarijih turnira

Radiosarajevo.ba
Počinje Wimbledon jedan od najstarijih turnira



Wimbledon, jedan od najuglednijih i najstarijih teniskih turnira počinje danasna terenima All Englend Cluba. Turnir osnovan 1877. godine, jedan je od četiri Grand Slam turnira i jedini koji se igra na istoj podlozi još od svog osnivanja.

Gledajući istoriju ovog turnira, iza je ostao veliki broj sjajnih mečeva, pobjednika, rekorda. Sampras ima sedam naslova, Federer šest, Borg pet, kod teniserki je nedodirljiva Martina Navratilova sa devet naslova.

Organizatori su ove godine odlučili povećati nagradni fond. Tako će pobjednici u obje konkurencije zaraditi po milion funti, što je za 150.000 funti više u odnosu na prošlu godinu i skoro dvostruko više nego što je to bilo deset godina ranije.Ukupni nagradni fond ovogodišnjeg Wimbledona iznosi 13.72 miliona funti.

''Odlučili smo se za povećanje nagradnog fonda, jer je važno da on bude u skladu sa ugledom turnira i da teniseri i teniserke imaju osjećaj da su dobili pravednu naknadu za svoj rezultat'', kazao je predsjednik All England Cluba Tim Phillips.

Prvi nositelj Roger Federer će prema tradiciji danas izaći na centralni teren, a njegov protivnik je Kolumbijac Alejandro Falla. U ovom dijelu žrijeba su Tomas Berdych i Nikolay Davydenko, odnosno u gornjem dijelu Novak Đoković, Andy Roddick, Marin Čilić.

Donji dio žrijeba zauzimaju Andy Murray, Tsonga, Verdasco, Robin Soderling i neizostavni Rafael Nadal, koji će u prvom kolu igrati protiv Japanca Kei Nishikorija.

Kada je ženski dio turnira u pitanju prva nositeljica je Serena Williams. Maria Sharapova je 16. u ovom dijelu žrijeba, a ne treba zaboraviti niti Poljakinju Radwansku, te Wozniacki i Strosur. Drugi dio žrijeba zauzimaju Kim Clijsters, Jenin, Jelena, Janković, Fransceca Schiavone te Venus Williams.

Kroz istoriju Wimbledon je turnir koji iza sebe imao veliki broj odličnih mečeva, velikih imena i njihovih trijumfa i rekorda. Sedam naslova osvojio je Sampras, jedan manje Federer, Borg pet, a u ženskoj konkurenciji rekord drži Martina Navratilova sa čak devet naslova.

Zanimljivo je još spomenuti da ovogodišnji turnir prvi put nakon 133 godine, koliko i postoji wimbledon neće biti engleskih tenisera u žrijebu. Veliku Britaniju predstavljat će jedino Škoti Andy Murray i Jamie Baker.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije