Ove riječi oca Novaka Đokovića vraćaju nadu u život na ovim prostorima

Radiosarajevo.ba
Ove riječi oca Novaka Đokovića vraćaju nadu u život na ovim prostorima
Foto: Srđan Ilić/Pixsell / Novak i Srđan Đoković

Novak Đoković je u nedjelju pobjedom nad Rogerom Federerom peti put u svojoj karijeri osvojio Wimbledon i 16. Grand Slam titulu u karijeri.

Za Đokovića je navijao skoro cijeli Balkan. Ne samo Srbija, uz Novaka su bili brojni Bosanci i Hercegovci, Hrvati, Crnogorci, Makedonci... Razlog je veoma jednostavan. Nole je naš, a zašto je to tako najbolje govori ovaj raniji govor njegovog oca Srđana Đokovića.

"Nema uspješnog društva bez uspješne porodice. Kod nas su urušili porodicu i zato se dešava sve što se dešava. Kakav je to problem što je on navijao za Hrvatsku? Pa to su naše komšije. To su njegovi prijatelji, većina tih momaka, fudbalera Hrvatske reprezentacije. On je navijao za svoje prijatelje. Zašto ne? To su naše komšije. Moramo da prestanemo sa tim konfrotacijama. Sjećate se kada su prije par godina bile poplave i u Srbiji i u Bosni i u Hrvatskoj.

On nije samo pomogao Srbiji, nego i Hrvatskoj i Bosni. Jer, to je za njega bila i ostala jedna država. Jedan narod. Ne možemo drugačije da se ponašamo. Znate kada je htio da se ženi prije par godina. Rekao mi je tata ja se ženim i svadba će biti na Sfetom Stefanu. Pitao sam zašto sine Sveti Stefan, tvoj grad je Beograd, tvoja zemlja je Srbija. Kaže molim, pa jesi ti meni cijeli život govorio da je to jedna zemlja i jedan narod. Šta vam to govori? Dokle više raslojavanje i problemi?

Ne možemo više da se oslanjamo na te političare koji huškaju narod jedni na druge. Ne, mi smo jedno i tako treba i da bude i da ostane. Jedino na taj način mi možemo dalje. Mi smo mali. Peđa je rekao maloprije kakav je imidž imala Jugoslavija. Mi smo imali sreću da živimo u toj velikoj i prelijepoj zemlji na način na koji smo živjeli. Bili smo priznati u cijelom svijetu. Taj naš crveni pasoš je bio fantastično priznat svuda u svijetu, to više nije slučaj.

Sada smo se rasparčali na ne znam koliko malih državica koje niko ne poznaje, niti obraća pažnju na nas. Jedini način da se vratimo na pijedestal je da se ujedinimo. Neka se svak moli svome Bogu u svojoj kući, a kada izađemo napolje hajmo da sarađujemo, da radimo zajedno, da napredujemo i kao narod i kao region, jer jedino tako će nas uvažavati i zapad i istok i cijeli svijet", poručio je tada Srđan Đoković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije