Đoković: Rivalstvo s Nadalom mi je pomoglo da budem igrač kakav jesam

Faruk Zametica
Đoković: Rivalstvo s Nadalom mi je pomoglo da budem igrač kakav jesam
EPA / Novak Đoković
Novak Đoković je 2011. godine bio pobjednik ATP Mastersa iz serije 1000 u Madridu.

To je njegova jedina titula iz grada Rafaela Nadala, koji je vlasnik najviše titula u prijestolnici Španije (4). Jučer je u Madridu počeo novi, 15. po redu ATP turnir u Madridu, a jedan od najvećih favorita za titulu je prvi igrač svijeta i najbolji teniser današnjice, Novak Đoković.

Đoković je uoči turnira za španske medije govorio o svom rivalitetu s Rafaelom Nadalom. Upravo će Nadal, ako je suditi po rezultatima Španca u Monte Carlu i Barceloni, biti najveći protivnik Novaka Đokovića u prijestolnici Španije. Priznao je srbijanski teniser da mu je 29-godišnji teniser bio jedan od uzora u karijeri, iako je samo godinu mlađi od njega.

"On je prošao kroz mnogo toga u karijeri, ali još uvijek je mlad. Ne smijemo zaboraviti da je prvu pobjedu u karijeri ostvario sa svega 15 godina. To znači da je počeo igrati na najvišem nivou s 15 godina i bio je uzor svim mladim igračima u koje uvrštavam i sebe. Osjetili smo da ako on to možemo, možemo i mi", kaže Đoković.

Srbijanski teniser je slavio u posljednjih 10, od 11 odigranih mečeva, ali i pored toga ističe kako mečevi s Nadalom ne postaju lakši.

"To što sam bio uspješniji u međusobnim duelima u posljednje vrijeme, ne znači da ću opet pobijediti. Baš naprotiv. Pobijediti Nadala na šljaci u pet setova je jedan od najvećih izazova u tenisu. Uspio sam slaviti prošle godine u Parizu u tri seta, ali je on danas mnogo drugačiji igrač u odnosu na prošlu sezonu. To mu je najlošija sezona u karijeri", dodaje Đoković.

"On je najbolji u historiji na šljaci. Samo pogledajte njegove brojeve i bit će vam jasno zašto ga smatraju kraljem šljake. Osjećam se privilegirano što sam toliko puta igrao s njima. On je legenda našeg sporta. Rivalstvo s Nadalom mi je pomoglo da budem igrač kakav sam danas", ističe Đoković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije