Novak Đoković nastavio dominaciju: Preko Rogera Federera do finala Australian opena

Radiosarajevo.ba
Novak Đoković nastavio dominaciju: Preko Rogera Federera do finala Australian opena

Novak Đoković i Roger Federer odigrali su danas u polufinalu Australian opena svoj 45. međusobni meč, a pobjedu je sasvim zasluženo odnio prvi reket svijeta, Novak Đoković. Duel u Melbournu bio je 15. međusobni u karijerama dva tenisera na Grand Slam turnirima. Srbijanac je jedan od rijetkih koji je u prednosti nad Federerom, a ovo mu je bila deveta pobjeda na najvećim svjetskim turnirima. 

Srbijanac je tako došao do 56. trijumfa na Grand Slam turnirima, čime je na vječnoj listi prestigao Stefana Edberga. Poraženi Roger Federer ima 80 pobjeda i 13 poraza i ubjedljivo je vodeći na vječnoj listi. Novak Đoković je slavio rezultatom 3:1, po setovima 6:1, 6:2, 3:6 i 6:3. 

Đoković je fantastično ušao u meč. Osvojio je prvi servis bez izgubljenog poena, a onda je u drugom gemu na servis Federera došao do dvije break lopte. Iskoristio je prvu i poveo s 2:0. Nastavio je Federer da griješi, pa je Đoković napravio novi break i došao do vodstva od 5:1 i prilike da servira za prvi set. Ukazanu priliku prvi reket svijeta nije propustio i prvi set je riješio u svoju korist rezultatom 6:1. 

Na početku drugog seta Federer je uspio zadržati svoj servis. Međutim kod rezultata 1:1 u drugom setu, Đoković ponovo pravi break. Nije tu stao pa je vrlo brzo napravio novi break i došao do vodstva 4:1. Federer je uspio u drugom setu doći do još jednog gema, ali to je bilo sve što je uradio. Đoković je zadržao svoj servis, riješio drugi set u svoju korist rezultatom 6:2 i došao do prednosti od 2:0 u setovima. 

U trećem setu Roger Federer je bio nešto bolji protivnik. Uspio je Švicarac sačuvati prva tri servis gema, a potom doći i do prvih break lopti u meču. Nakon što je Đoković spasio dvije, Federer je došao i do treće, ali se Đoković spasio i ovog puta. Švicarac je ipak uspio iskoristiti novu priliku i doći do breaka i vodstva 4:2 u trećem setu. Uspio je Federer zadržati svoj servis u trećem setu i smanjiti rezultat na 2:1. 

Novak Đoković nešto slabije ulazi u četvrti set. Federer dolazi do 0:30, ali se Srbijanac sa četiri vezana poena vraća i dolazi do vodstva od 1:0. Federer je brzo uzvratio i došao do izjednačenja. Sve do osmog gema u trećem setu nije bilo break prilika, a onda je do jedne stigao Đoković i uspio da je iskoristi. Dobio je Srbijanac priliku da servira za meč i šesto finale Australian Opena. Priliku nije propustio i sasvim zasluženo je stigao do finala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije