Nesuđeni košarkaš, sin malezijske princeze i grčkog molera ide ka vrhu ATP liste

Radiosarajevo.ba
Nesuđeni košarkaš, sin malezijske princeze i grčkog molera ide ka vrhu ATP liste

Mečevi drugog kola ATP turnira u Madridu bili su na rasporedu sinoć, a najveće iznenađenje priredio je australski teniser, Nick Kyrgios, koji je slavio protiv prvog nositelja Rogera Federera. 

Najveći uspjeh u karijeri Kyrgios je ostvario na prošlogodišnjem Wimbledonu, kada je na putu do četvrtfinala slavio protiv Rafaela Nadala i Richarda Gasqueta. Na ovogodišnjem otvorenom prvenstvu Australije, Kyrgios je također došao do četvrtfinala, a na putu do ovog rezultata slavio je protiv Andreasa Seppija i Andy Murraya. 

Vrlo lako se moglo desiti da Kyrgiosa i ne gledamo na teniskim terenima. Naime do svoje 14 godine Kyrgios je pored tenisa trenirao i košarku, a čak je bio i omladinski reprezentativac Australije. Dvije godine kasnije dobio je i sportsku stipendiju od Australijskog instituta za sport, a 2013. godine postao je profesionalac. 

Put prema vrhu

Upravo je te godine Kyrgios iz svoje Kanbere odlučio preseliti u Melbourne kako bi imao bolje uvjete za treniranje. Pokušala je Kanbera vratiti izgubljenog sina kući godinu dana kasnije, kada je australski Teniski savez odlučio uložiti 27 miliona dolara u razvoj Lyneham Tennis Centra u rodnom gradu Kyrgiosa. Australac je ipak nastavio trenirati u Melbourne parku. 

Nick Kyrgios je inače sin grčkog molera i malezijske princeze. Njegova majka, Norlaila, koja dolazi iz malezijskog grada Gombaka rođena je kao princeza, ali je titulu izgubila, kada je s 20 godina preselila u Australiju. Ovaj 20-godišnjak plave krvi ide ka vrhu ATP liste, trenutno je 34., a samo je pitanje vremena kada će biti među deset najboljih, ako ne i na samom vrhu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije